ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Τη Μεγάλη Παρασκευή οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο ζουν την κορύφωση του Θείου δράματος. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού, αφιερωμένη...στις τελευταίες ώρες πριν τη Σταύρωση. Το πρωί γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ωρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.



Το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη.







"Όταν ο Κύριος απέθανε το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα «Ανέστη εκ Νεκρών». Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος."





Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητού. Τα πιο γνωστά:
  • «Η ζωή εν τάφω…»
  • «Άξιον εστί μεγαλύνειν…»
  • «Αι γενεαί πάσαι…»
  • «Ω γλυκύ μου Έαρ…»
Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.







Οι φωτογραφιες είναι από την περιφορά 3 επιτάφιων στο Ηράκλειο Κρήτης 
( ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ - ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ) οπου συναντιούνται στο μεϊντάνι 


ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του Πάθους, του Θανάτου και της Ταφής Του Κυρίου.
Ακούστε το «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα», θρήνος της Μεγάλης Παρασκευής, από τον Χρόνη Αηδονίδη και την Νεκταρία Καραντζή.




Ακόμη και ο πιο αδιάφορος, αν βρεθεί ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής στην εκκλησία, θα νιώσει την επιβλητική θλίψη, την αποκάλυψη της αμαρτίας και του κακού! Την ημέρα αυτή, οι άνθρωποι σταύρωσαν τον Χριστό! Αρχιερείς των Εβραίων, Ρωμαίοι στρατιώτες, ο Πόντιος Πιλάτος, ένα οργισμένο πλήθος που τον έβριζε και τον ταπείνωνε «ζωντανεύει» μέσα στην εκκλησία μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων, φτωχών και πλούσιων, αγράμματων και μορφωμένων!
Η Μεγάλη Παρασκευή, «καθρέφτης» της κοινωνίας!
Σήμερα, δεν τελείται Θεία Λειτουργία! Όλοι οι πιστοί ζουν τη Μεγάλη Θυσία του Γολγοθά! Η Μεγάλη Παρασκευή είναι – περισσότερο από κάθε άλλη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας- ο διαχρονικός καθρέφτης της ανθρώπινης κοινωνίας. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο άνθρωπος συνεχίζει να επιλέγει το κακό από το καλό, το σκοτάδι από το φως! Είναι αυτή ακριβώς η φύση του ανθρώπου που οδήγησε τον Ιησού στο θάνατο! Κι είναι αυτό το μήνυμα της ημέρας που σφίγγει τις ψυχές των πιστών!
Η Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα της Λύτρωσης!


Αλλά παράλληλα η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα της Λύτρωσης, της απόλυτης Θυσίας του Θεανθρώπου, που προσφέρεται σε Θεό και ανθρώπους. Ο Ιησούς  προσφέρει το θάνατό Του στον πατέρα Του γιατί ξέρει πως μόνο «με το θάνατο θα πατηθεί ο θάνατος». Την ίδια όμως στιγμή ο Χριστός προσφέρει σε εμάς τη σωτηρία, γιατί στην πραγματικότητα  πεθαίνει αντί για μας.
Τη μέρα αυτή, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως ο Κύριος πέθανε μαρτυρικά γιατί ταύτισε τον Εαυτό Του μαζί μας. Άρα ο θάνατός Του είναι αγάπη, φιλανθρωπία και συγχώρεση, γι αυτό και αλλάζει αυτόματα η σκοτεινή φύση του θανάτου και γίνεται θρίαμβος της ζωής!


www.alphafm.g

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τη Αγία και Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ τα ΑΓΙΑ και σωτήρια και φρικτά Παθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν " τούς εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τούς γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τούς ήλους, την λόγχην και προ πάντων τον Σταυρόν και τον θάνατον, α δι' ημάς εκών κατεδέξατο " έτι δε και την του ευγνώμονος ληστού, του συσταυρωθέ- ντος αυτώ, σωτήριον εν τω σταυρώ ομολογίαν."
Εσταυρώθης δι' εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν" εκεντήθης την πλευράν, ίνα κρουνούς ζωής αναβλύσης μοι."(Μακαρισμοί μετά έξοδον Εσταυρωμένου)


Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:

α) Τα πτυσίματα 
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτελισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού μας.


H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο ,την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.
Η τελετή της Αποκαθήλωσης, γίνεται στις εκκλησίες μας, το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής μαζί με την αναπαράσταση της ταφής. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο. 


Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι. Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού, όταν ζήτησε νερό τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής Του. Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Αντιθέτως, συνηθίζεται οι πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων, προσδοκώντας, μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου και την δική τους.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ