ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Αγαπητοί γονείς Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό που συνέβη στις 25 Μαΐου 2016 και προκάλεσε εύλογη ανησυχία σε δασκάλους, γονείς και μαθητές, ότι ο Σύλλογος Γονέων του 53ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείουσας καλεί να παραστείτεστην έκτακτη γενική συνέλευση - ενημέρωση - διάλογοπου θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στις 8 Ιουνίου 2016 ώρα 18.00στον χώρο του αμφιθεάτρου του σχολείου μας, με θέματην ασφάλεια του κτηριακού συγκροτήματος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, που ξαναήρθε στην επιφάνεια.


Στην συνέλευση έχει κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματά μας ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Βλαχάκης.
Με τιμή                                    Εκ του ΔΣ

ΘΕΜΑ: «Σοβαρά κτιριακά προβλήματα»
       Με αφορμή τον σεισμό που καταγράφηκε στις 25/5/2016 και έγινε αισθητός στην πόλη μας και την ανησυχία που προκάλεσαν στους γονείς διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σχετικά με ρωγμές στο σχολικό συγκρότημά μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:
Σε μια αίθουσα διδασκαλίας παρατηρήθηκε κάποια τριχοειδή ρωγμή  και επειδή δεν μπορούσαμε να  αξιολογήσουμε αν ήταν παλαιά ή προέκυψε απ’ το σεισμό ενημερώσαμε τηλεφωνικά τη  Δ/ντρια της Διεύθυνσης Συντήρησης & Αυτεπιστασίας του Δήμου Ηρακλείου κα Ζαχαριουδάκη Δέσποινα, η οποία έστειλε άμεσα κλιμάκιο Μηχανικών του Δήμου για έλεγχο στα Σχολεία μας.
Κατά δεύτερον θα θέλαμε να ζητήσουμε εκ νέου τον έλεγχο για την στατική επάρκεια του κτιρίου αλλά και για άλλα κτιριακά προβλήματα που έχουν καταγραφεί στο χώρο μας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Τα προβλήματα αυτά περιγράφονται παρακάτω, όπως είχαν καταγραφεί στο 42/12-3-2015 έγγραφό μας.




 Ενημερωτικά σας πληροφορούμε ότι στις 2.2.2012 έγινε νέος μακροσκοπικός έλεγχος της στατικής επάρκειας του συγκροτήματος, κατόπιν του με αρ. 17283/02/2012 εγγράφου του τότε αντιδημάρχου Ηρακλείου κ. Κων/νου Καμπανού, από τους πολιτικούς μηχανικούς Ηρακλείου Εμμανουήλ Μανουσάκη, Εμμανουήλ Κοκοσάλη και Ιωάννη Μπιμπάκη που οδηγήθηκε στην με αρ. πρωτ. 35885/2.3.12 μελέτη, η οποία  κατέληξε, μεταξύ άλλων στο κάτωθι συμπέρασμα –πρόταση «Επειδή τα κτίρια του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τη δεκαετία του 1950 και ολοκληρώθηκαν πριν τα 1970, δηλαδή είναι αρκετά παλαιά, θεωρούμε σκόπιμο την περαιτέρω διερεύνηση-εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας. Θα πρέπει να προηγηθεί μια πλήρης αρχιτεκτονική και στατική αποτύπωση όλων των κτιρίων και του φέροντος οργανισμού τους», ενώ στη συγκεκριμένη έκθεση εντοπίστηκαν περιγράφηκαν και κτιριακά προβλήματα σχετιζόμενα με την ασφάλεια του συγκροτήματος.
Συγκεκριμένα οι επισκευές – αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν έχουν ως, εξής:




α. Αποκατάσταση των ρύσεων στους προβόλους του σχολικού συγκροτήματος
Επειδή έχουμε αποκολλήσεις επιχρισμάτων στους προβόλους του σχολικού συγκροτήματος και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν οι ρύσεις στους προβόλους του συγκροτήματος με επίστρωση τσιμεντοκονιάματος ενισχυμένου με ρητίνη, ώστε να αποφύγουμε τη συσσώρευση όμβριων και να οδηγήσουμε αυτά στις υδρορροές. Για να ολοκληρωθεί η κατασκευή θα χρειαστεί επίστρωση με ασφαλτόπανο.
β. Αντικατάσταση στεγάστρου του κλιμακοστασίου.
Το στέγαστρο του κλιμακοστασίου της κεντρικής πτέρυγας είναι φτιαγμένο από ξύλα στην οροφή, τα οποία είναι από χρόνια διαβρωμένα και δεμένα με πρόχειρο τρόπο. Σε περίπτωση ιδιαίτερων καιρικών φαινομένων υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθεί.
Κατά συνέπεια υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού, αφού βρίσκεται σε χώρο που καθημερινά ανεβοκατεβαίνουν εκατό και πλέον μαθητές/τριες.
Το συγκεκριμένο στέγαστρο είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί με καινούριο και ασφαλές, με προδιαγραφές που αρμόζουν σε διδακτήριο.
γ. Αποκατάσταση της σκάλας της κεντρικής πτέρυγας του σχολικού συγκροτήματος και της σκάλας της βορεινής πτέρυγας
Η σκάλα προς το δεύτερο όροφο της κεντρικής πτέρυγας του συγκροτήματος είναι από μπετόν. Η σκάλα του πρώτου ορόφου της κεντρικής πτέρυγας είναι από μωσαϊκό, τα οποίο έχει σπάσει σε πολλά σημεία που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση λόγω της παλαιότητας. Τα συγκεκριμένα υλικά κατασκευής δεν είναι τα κατάλληλα με αποτέλεσμα να γλιστρούν, ειδικότερα τις βροχερές μέρες.
Επίσης η σκάλα της βορεινής πτέρυγας δεν έχει φθορές στο μωσαϊκό, αλλά χρειάζονται παρεμβάσεις, ώστε να μην γλιστράει, με τη χρήση υλικών που δεν προσβάλλουν τη φυσιογνωμία και την ιστορικότητα του κτιρίου.
Εξαιτίας των προβλημάτων με τις σκάλες καθημερινά αντιμετωπίζουμε όλοι σοβαρό κίνδυνο τραυματισμών, ενώ πολύ συχνά παιδιά πέφτουν στις σκάλες. Χρειάζεται άμεσα να επιστρωθούν με κατάλληλο υλικό, ώστε να επισκευαστούν με τρόπο που να διασφαλίζεται η ασφάλεια και να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
δ. Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων καυστήρων θέρμανσης
Το συγκρότημα έχει δύο καυστήρες θέρμανσης που βρίσκονται στις δύο πτέρυγες του συγκροτήματος. Στο χώρο που βρίσκονται και οι δύο καυστήρες σε απόσταση ενός μέτρου βρίσκονται τα ντεπόζιτα του πετρελαίου που τους τροφοδοτούν  και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Ειδικότερα ο καυστήρας  της πτέρυγας που στεγάζεται το Ειδικό Σχολείο είναι πολύ παλιός και όπως μας ενημέρωσαν αν δεν αποκατασταθεί του χρόνου δεν θα λειτουργήσει. Χρειάζονται επειγόντως άμεση αντικατάσταση με προτεραιότητα στον καυστήρα της βορεινής πτέρυγας.
ε. Ακατάλληλα αλουμίνια παράθυρα στις αίθουσες του συγκροτήματος.  
Τα παράθυρα αλουμινίου όλου του συγκροτήματος δεν ανοίγουν με ανάκληση. Αυτό δημιουργεί σοβαρή επικινδυνότητα, αφού όταν είναι ανοικτά μπορεί να χτυπήσει κάποιο παιδί πάνω τους και να τραυματιστεί σοβαρά. Επειδή η κατασκευή τους δεν είναι σωστή, βάζουν νερά με αποτέλεσμα αν δεν σφουγγαριστούν αμέσως να κινδυνεύει με τραυματισμό μαθητής/τρια. Χρειάζεται άμεσα να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν με νέα – ασφαλή.
στ. Ακατάλληλοι φεγγίτες
Σ’ όλο το σχολικό συγκρότημα υπάρχουν παλιοί και ξύλινοι φεγγίτες. Αυτοί εκτός ότι βάζουν νερά είναι τελείως αποσαρθρωμένοι. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνός τραυματισμού, ιδιαίτερα τις μέρες που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχή- αέρας). Χρειάζονται άμεση αντικατάσταση. 
ζ. Υγρομόνωση της ταράτσας της κεντρικής πτέρυγας και της δυτικής πτέρυγας.
Το κτίριο της κεντρικής πτέρυγας και της δυτικής πτέρυγας έχει συνεχώς εισροές νερών με αποτέλεσμα να προκαλείται διάβρωση του φέροντος οργανισμού. Είναι απαραίτητη η άμεση η υγρομόνωση των δύο ταρατσών γιατί έχουμε συχνές αποκολλήσεις σοβάδων.
Συγκεκριμένα μία σοβαρή αποκόλληση έγινε κατά τη διάρκεια των διακοπών του Χριστουγέννων, όπου το σχολείο ήταν κλειστό. Αν αυτή η αποκόλληση αυτή είχε συμβεί σε περίοδο λειτουργίας του σχολείου θα είχε συμβεί σοβαρός τραυματισμός. Χρειάζεται η υγρομόνωση των κτιρίων, ώστε να σταματήσουν τα προβλήματα με τις αποκολλήσεις σοβάδων.
η. Σιδερένιες πόρτες του συγκροτήματος
Οι σιδερένιες πόρτες του συγκροτήματος είναι πολύ παλιές και σχεδόν κρεμασμένες.  Συχνά μπλοκάρουν και είναι αδύνατο να ανοίξουν αν δεν έρθει αρμόδιος τεχνικός. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερο άγχος στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μέχρι να ανοίξουν, ενώ θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση σεισμού. Λόγω της παλαιότητας χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.




         θ. Αλουμινένιες πόρτες της αίθουσας 26 του ενδιαμέσου ορόφου της βορεινής πτέρυγας και της αίθουσας μουσικής.
Οι αλουμινένιες πόρτες της αίθουσας 26 του ενδιαμέσου ορόφου της βορεινής πτέρυγας και της αίθουσας μουσικής ανοίγουν προς τα μέσα λόγω κακής κατασκευής, ενώ θα έπρεπε να ανοίγουν προς τα έξω. Σε περίπτωση σεισμού θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα και λόγω της κακής κατασκευής τους, συνεχώς μπλοκάρουν. Χρειάζονται άμεση αποκατάσταση. 
ι. Σύνταξη μελέτης και κατασκευή εξωτερικών σιδερένιων κλιμάκων – σκάλες- Ελλείψεις σε περίπτωση σεισμού. 
Στους ορόφους της δυτικής και βορεινής πτέρυγας ολόκληρου του σχολικού συγκροτήματος δεν υπάρχουν σιδηρές κλίμακες (σκάλες διαφυγής) για την άμεση, γρήγορη  και ασφαλέστερη εκκένωση όλων των ορόφων, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς. Εξαιτίας της έλλειψης των σιδηρών κατασκευών η εκκένωση του Σχολικού Συγκροτήματος γίνεται με αργοπορία από μία σε κάθε πτέρυγα σκάλα (βορεινή – δυτική) από μπετόν, οι οποίες σε καμία περίπτωση κατά την άποψη μας (δεν είμαστε αρμόδιοι) δεν κρίνονται ασφαλείς.
Εξαιτίας της έλλειψης των εξωτερικών σιδηρών κατασκευών (σκάλες) η εκκένωση του σχολικού συγκροτήματος γίνεται με τη σειρά που έχει οριστεί στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης του σχολείου και σύμφωνα με τη σειρά των τμημάτων που βρίσκονται πιο κοντά στις σκάλες στη βορεινή και στη δυτική πτέρυγα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αυτό όμως κρίθηκε ως λύση ανάγκης που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τη γρήγορη εκκένωση του κτιρίου, στο οποίο φοιτούν μεγάλος αριθμός μαθητών.
Επομένως θεωρείται απαραίτητη η κατασκευή σιδηρών κλιμάκων (εξωτερικών), για να υπάρχουν περισσότεροι διέξοδοι και να οδηγούνται οι μαθητές/τριες των ορόφων τάχιστα και με ασφάλεια στον αύλειο χώρο.

ια.  Αντικατάσταση  των ακατάλληλων υδρορροών
Οι  υδρορροές του συγκροτήματος δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, αφού μαζεύονται νερά στις ταράτσες με συνέπεια να προκαλούνται αποκολλήσεις σοβάδων. 
Επειδή οι υδραυλικοί του Δήμου έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές το συγκρότημα και όπως αποδεικνύεται δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις υδρορροές είναι απαραίτητο εξειδικευμένο συνεργείο να αποκαταστήσει τις υδρορροές. Η επισκευή τους είναι σημαντική.
ιβ. Ακατάλληλα φώτα στις αίθουσες του συγκροτήματος
Τα φώτα στις αίθουσες όλου του συγκροτήματος είναι τελείως ακατάλληλα. Δεν έχουν προστατευτικά και δεν είναι στερεωμένα στις οροφές των αιθουσών. Λόγω της παλαιότητας κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση σεισμού. Χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.
ιγ. Κάγκελα στις σκάλες
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τα ακατάλληλα κάγκελα στις σκάλες που χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις. Έχουν γωνίες αιχμηρές που μπορεί να χτυπήσουν παιδιά, αφού δεν τηρούν τις προδιαγραφές και είναι τελείως ακατάλληλα. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χτυπήσει παιδί στα ακατάλληλα κάγκελα ή να πέσει και κατά συνέπεια χρειάζονται αποκατάσταση . 
ιδ. Καταλληλότητα αίθουσας πολλαπλών χρήσεων
Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την καταλληλότητα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του συγκροτήματος σε σχέση με την πυροπροστασία της. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
         
Η Διευθύντρια του 53ου Δ. Σχολείου       Ο Διευθυντής του 54ου Δ. Σχολείου

 

              Μεϊμάρη Ελένη                                          Ζεγκίνογλου Παναγιώτης


                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ