ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

Το Πάσχα είναι τους Έλληνες από τις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου. ‘Eνα από τα πιο συνηθισμένα έθιμα των γιορτών του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, τα οποία αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.
Το αυγό συμβολίζει τη γέννηση του σύμπαντος και της ζωής, τη γονιμότητα, τη δημιουργία, την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα, αφού συμβολίζουν το αίμα του Iησού Xριστού που έσταξε όταν τον λόγχισε ο Pωμαίος στρατιώτης. 


Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που όπως το περίβλημα του αυγού που ήταν κλειστός, αλλά έκρυβε μέσα του τη ζωή, δηλαδή το Χριστό που αναστήθηκε! Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών, συμβολίζει την Ανάσταση του Xριστού, καθώς το αυγό συμβολίζει τη ζωή. Όπως όταν το κέλυφός του αυγού σπάσει γεννιέται μια ζωή, έτσι και το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή του. Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!



Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στη Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής! Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το "τσουγκρίζουμε".
Ακόμα και σήμερα αρκετές νοικοκυρές φυλάνε το πρώτο αυγό στο εικονοστάσι του σπιτιού όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη τη χρονιά! Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα, ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα. 




Κατερίνα Γεωργιαδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ