ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΕΒΗΚΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ


Η Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου δεν υπάρχει πια! Αυτό το ίδρυμα που τόσο συνδέθηκε με την πλούσια ιστορία αυτής της πόλης, με τις τόσες θύμησες και αναμνήσεις έσβησε όπως έσβησε κι η πινακίδα στη γωνία του δρόμου που περνά από μπροστά της για να μετονομασθεί από οδό Ακαδημίας σε οδό Ανδρέα Παπανδρέου. 
Τους τελευταίους 6 μήνες έσβησε... και η χαρακτηριστική ταμπέλα εντός του κτηρίου.
Τα γνωστά γράμματα που υπήρχαν στον τοίχο της οροφής του σχολείου δεν υπάρχουν πιά. κατέβηκαν μετά απο την πτώση ενός γράμματος που ευτυχώς έπεσε όταν το σχολείο ήταν κλειστό και δεν υπήρχαν μαθητές στην αυλή.
Είχε συμβεί και η αποκόλληση ενός μεγάλου κομματιού από την ταράτσα
 
Η κακή συντήρηση και το πέρασμα των χρόνων έφεραν και την πτώση των τελευταίων αναμνήσεων όλων όσων περνούσαν έξω απο το σχολείο.
Η διεύθυνση και ο σύλλογος γονέων απευθυνόμενοι στον δήμο ηρακλείου πήραν την απάντηση ότι πρέπει να γίνει μόνωση και σειρά εργασιών στην ταράτσα που βρίσκεται πάνω απο την ταμπέλα γιατί τα νερά που λιμνάζουν απο τις βροχές θα την ξανά ρίξουν .
Χάνουμε έστω και συμβολικά την ακαδημία...γιατί ουσιαστικά έχουμε χάσει εδώ και χρόνια την παιδαγωγική μας ...
 Περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να πράξουν τα δέοντα και να ασχοληθούν με ένα απο τα τελευταία ιστορικά σχολεία της πόλης.
 Τέλη περίπου του 1956 η Ακαδημία μεταφέρεται στην οδό Ακαδημίας, τη σημερινή Ανδρέα Παπανδρέου. Η γνωστή διεύθυνση ήταν Ακαδημίας, αριθμός 10. 
Την ίδια εποχή , επειδή ο χώρος δεν επαρκούσε για να στεγάσει την Παιδαγωγική Ακαδημία, ο στρατηγός Γεώργιος Κατεχάκης (Καπετάν Ρούβας), που είχε λάβει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα, μετέπειτα υπουργός Στρατιωτικών και στρατιωτικός διοικητής Κρήτης, δώρισε το χώρο που βρίσκονται σήμερα τα 53ο και το 54ο Δημοτικά Σχολεία για να χτιστεί η νέα Παιδαγωγική Ακαδημία και τα Πρότυπα σχολεία της. Στα σχέδια υπολόγιζαν να φτιάξουν το σχήμα Π που έχει σήμερα το κτίριο. Στα σχέδια επίσης σύμφωνα με τα οποία θα χτίζονταν τα σχολεία συμπεριλαμβάνονταν και πολλοί βοηθητικοί χώροι. Υπολογιζόταν να καταλήξουν σε εγκαταστάσεις κατά τα πρότυπα της Μαρασλείου και Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών. Έφτιαξαν όμως μόνο το δυτικό και το νότιο τμήμα του.


Πιστεύω κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι πως η κίνηση αυτή δε θα έβρισκε σύμφωνο ούτε αυτόν τον μεγάλο Έλληνα  πολιτικό. Οι ιθύνοντες της πόλης μας μα και οι διδασκαλικοί σύλλογοι αντί να παλέψουν για να κρατήσουν το παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο θέλησαν να διαγράψουν ό,τι θύμιζε Παιδαγωγική Ακαδημία. Ίσως αύριο να σκεφτούν να αφαιρέσουν και τα τελευταία εναπομείναντα στοιχεία , αυτά της προμετωπίδας της Δυτικής πτέρυγας (νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη). Ευτυχώς για μας τους Ηρακλειώτες γενικά, ο κόσμος της πόλης ονομάζει το δρόμο «οδό Ακαδημίας»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ