ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

6 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Υπάρχουν πολλών ειδών Χριστούγεννα. Των πιστών και των αγοραστών. Τα κοσμικά και τα οικογενειακά. Τα φωτεινά και τα μελαγχολικά.
Υπάρχουν διάφορα τοπία για Χριστούγεννα. Τα βόρεια - με πάγο και χιόνι - και τα νότια - με φοινικιές και αστέρια. Υπάρχει ξεχωριστό ύφος Χριστουγέννων. Του Dickens ή του Παπαδιαμάντη. Των παραμυθιών ή των Ευαγγελιστών.
Ο κάθε άνθρωπος, κάθε χρόνο, έχει τα δικά του Χριστούγεννα. Που, από πέρυσι σε φέτος, μπορεί να απέχουν αιώνες! Για μένα, πάντως, από τότε που έπαψα να είμαι παιδί, τα Χριστούγεννα είναι πάντα μνήμη. Μία γιορτή όπου επιστρέφω. Τα Χριστούγεννα, θυμάμαι - και την Πρωτοχρονιά, ελπίζω.
Κι όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο θυμάμαι - και τόσο λιγότερο ελπίζω.
Αυτή τη χρονιά θέλω να θυμηθώ μαζί σας. Όχι πως οι αναμνήσεις μου είναι ιδιαίτερα σημαντικές - όλοι έχουμε ανάλογες. Αλλά, στην αγορά της καρδιάς, τι άλλο έχει ένας άνθρωπος από τις εμπειρίες του; Τις χαρίζει, τις ανταλλάσσει - καμιά φορά τις εμπορεύεται. Ανοίγω λοιπόν το σεντούκι των Χριστουγέννων και ξετυλίγω επτά ιστορίες. Αρχίζοντας - που αλλού - από τα παιδικά μου χρόνια.



Ιστορία πρώτη
Αθήνα, Δεκέμβρης 1944. 

Τα Χριστουγεννιάτικα αυγά.
Είμαι εννέα χρόνων, δεν ξέρω τίποτα από Χριστούγεννα, δεν έχω δει ποτέ έλατο, μήτε στολίδια. Έχουμε πολύ πεινάσει στην Κατοχή, έχουμε πουλήσει παλιά προγονικά κειμήλια γενεών, έχουμε ανταλλάξει το πιάνο της μάνας μου με ένα ντενεκέ λάδι. Μα αυτές εδώ οι γιορτές του '44 είναι οι πιο παράξενες, συνοδευμένες από εκπυρσοκροτήσεις όπλων, εκρήξεις βομβών, κροτάλισμα μυδραλιοβόλων, το γλουγλούκισμα των όλμων που περνάνε πάνω από το σπίτι.
Εμείς τα παιδιά έχουμε χάσει και την αλήτικη κατοχική ελευθερία μας. (Τι κάναμε! Παίζαμε με σφαίρες και καψούλια, με κάλυκες και μακαρόνια δυναμίτη! Πατούσαμε απότομα με τα πέταλα του τακουνιού μας την άκρη του μακαρονιού - κι έφευγε σφυρίζοντας σαν πυροτέχνημα.
Ποια πέταλα; Μα όλοι φορούσαμε σιδερένια πέταλα στα χιλιομπαλωμένα παπούτσια μας για να μη λιώνουν. Και περπατώντας αντηχούσαμε σαν αυτούς που χορεύουν κλακέτες!)
Τώρα όμως μας έχουν μαντρώσει μέσα στο σπίτι «μη σας πάρει καμία αδέσποτη». Κι αυτό δεν ήταν άδεια κουβέντα. Λίγες ημέρες πριν, η ξαδελφούλα μου η Νίκη, με ξανθό ίσιο μαλλί ως τη μέση, δέχθηκε μία σφαίρα στον κατάλευκο κρόταφο.
Κλεισμένοι μέσα, χωρίς φως - είχαμε συνεχείς διακοπές ρεύματος - καίγαμε μαγκάλι για ζέστη. Ο πατέρας βρισκόταν στην Σκομπία - έτσι λέγαμε τότε το κέντρο της Αθήνας που ελεγχόταν από τους Εγγλέζους του Σκόμπυ. Εμείς, είχαμε δίπλα μας την πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ. Η μητέρα φοβόταν τους Ελασίτες αλλά μία φορά που ήρθαν στο σπίτι, με τις γενειάδες και τα φυσεκλίκια τους, μας φέρθηκαν πολύ ευγενικά.
Ο πατέρας εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών - και (έτσι θυμάμαι) τον είχε καλέσει ο υπουργός για μία έκτακτη δουλειά αλλά δεν μπόρεσε να επιστρέψει. Γεγονός πάντως πως μας έλειπε - και πως, παραμονή Χριστουγέννων, δεν υπήρχε ούτε φως, ούτε ζέστη, ούτε πατέρας. Μόνον όλμοι και βόμβες.
Καθόμασταν λοιπόν γύρω από την λάμπα του πετρελαίου (ακόμα νιώθω την μυρωδιά της) όταν ξαφνικά ακούμε ένα κορνάρισμα έξω από το σπίτι. Παρά την απαγόρευση πετάγομαι στο μπαλκόνι - και τι να δω! Ένα νοσοκομειακό του Ερυθρού Σταυρού στην πόρτα μας - κι ένας εξάδελφος μου, μεγαλύτερος, που μου γνέφει να κατέβω.
Κατρακυλάω τα σκαλιά. Τα νοσοκομειακά ήταν τότε τα μόνα οχήματα που ελευθεροκοινωνούσαν ανάμεσα στις δύο ζώνες. Ο εξάδελφος έφερνε μήνυμα από τον πατέρα. Ήταν καλά και μας έστελνε για δώρο μία σοκολάτα και δύο αυγά.
Τώρα εσείς νομίζετε πως χάρηκα για τη σοκολάτα. Όχι πολύ - είχα ξαναφάει μία, Αγγλική, στην απελευθέρωση. Το θαύμα ήταν τα αυγά. Παιδί της κατοχικής πόλης, είχα ξεχάσει πως είναι ένα αυγό. Τα χάζευα, τα χάιδευα (τι τέλειο σχήμα που έχουν!) κι όταν τα βράσαμε και τα κόψαμε, έμεινα εκστατικός μπροστά στο χρώμα και τη γεωμετρική συμμετρία του κροκού μέσα στο ασπράδι.
Έτσι λοιπόν έγινε που, αντί για πασχαλινό, εγώ χάρηκα τότε αυγό Χριστουγεννιάτικο.


Ιστορία δεύτερη
Δεκέμβρης 1951. 

Ο αρχάγγελος
Στο σχολείο, γιορτή για τα Χριστούγεννα. Ετοιμάζουμε μία μικρή τελετή. Εγώ θα διαβάσω το "Ποιμένες αγραυλούντες..." και μια ομάδα μαθητές και καθηγητές θα παίξει ένα μουσικό κομμάτι. Πρώτη φορά ακούω αυτή τη μελωδία και είναι τόσο αγνή, τόσο αγγελική, που πάντα ξεχνάω να μπω στην ώρα μου με το κείμενο.
Ρωτάω τον καθηγητή που οργανώνει την γιορτή, τον μεγάλο μουσικολόγο (εμείς τον παιδεύαμε σαν δάσκαλο της Ωδικής!) Μίνω Δούνια. Είναι, μου απαντάει, το Κοντσέρτο των Χριστουγέννων του Corelli.
Από τότε, κάθε φορά που ακούω αυτή την μελωδία, θυμάμαι τον Δούνια που αργότερα με έμαθε να αγαπώ και να καταλαβαίνω την μουσική. Και θαυμάζω γιατί το μικρό όνομα του Corelli ήταν Archangelo. Αρχάγγελος, που ήρθε στη γη.


Ιστορία τρίτη
Μόναχο, Δεκέμβρης 1959. 

Το κρύο και η ζέστη .
Για όλους - εκτός από τα παιδιά - γιορτή σημαίνει ανάμνηση. Τα παιδιά, βέβαια, παρελθόν δεν έχουν - έχουν το ζωντανό παρόν. ('Όσο για το μέλλον, το έχουν κι αυτό, άλλά δεν το ξέρουν. Και ίσως, καλύτερα).
Εμείς, όμως, παρελθόν. Κάθε χρόνο και πιο φορτωμένο. («Θυμάσαι τα Χριστούγεννα του '73;» - «Θυμάσαι την Πρωτοχρονιά του '65;»).
Αυτές τις μέρες θυμήθηκα τα Χριστούγεννα του '59. Είχε χιονίσει πολύ αυτό το χρόνο στο Μόναχο - λευκές παραμονές, κατά πώς πρέπει. Ξαφνικά ζωντάνεψαν πάλι όλες οι γλυκερές κάρτ-ποστάλ - παιδάκια με κόκκινες μύτες και μάλλινες σκούφιες, έλκηθρα, χιονισμένα έλατα στις πλατείες, χωριουδάκια θαμμένα στο χιόνι με φωτισμένα παράθυρα και δραστήριες καμινάδες…
Για μένα όμως ήταν κακή χρονιά: πένθη, πικροί χωρισμοί, ατυχίες - έτσι όπως καμιά φορά έρχονται όλα μαζί τα δυσάρεστα. Μπήκε ο Δεκέμβρης, έκανα πώς δεν έβλεπα, πώς δεν άκουγα και, κυρίως, πως δεν θυμόμουν. Κυριακή άναψαν οι Γερμανοί κι άλλο κεράκι στο στεφάνι της Αdvent. Στο τέταρτο κερί, πανικός. Αχ! αυτές οι μέρες της υποχρεωτικής, της αναγκαστικής χαράς - πόσο σκληρές είναι γι' αυτούς πού δεν καταφέρνουν να πιάσουν την εθνική (κατά κεφαλήν) νόρμα ευτυχίας...
Ήμουν λοιπόν μόνος. Όχι μονάχα από τις περιστάσεις. Ήμουν θεληματικά, πεισματικά μόνος. Προτάσεις φίλων, προσκλήσεις, εκδρομές - τίποτα. Εξαφανίστηκα. Κι έμεινα παραμονή Χριστουγέννων στη σοφίτα μου (έκτος όροφος, σε μεταπολεμική φτηνοπολυκατοικία χωρίς ασανσέρ) να κοιτάω τον κεκλιμένο τοίχο.
Βράδυ παραμονής Χριστουγέννων, στη Γερμανία... 'Όλοι στα σπίτια γύρω από το δέντρο, ψυχή στους δρόμους. Τραγουδάνε τα παραδοσιακά τους τραγούδια και ανοίγουν τα δώρα. Τα τραγούδια είναι όμορφα - παλιά αναγεννησιακά ή μπαρόκ - και ή ατμόσφαιρα ζεστή από τα κεριά. Υπάρχουν πολλά καλούδια: Plätzchen σαν κουλουράκια, Christstollen σαν τσουρέκι, ξηροί καρποί και κονιάκ. 'Όταν χτυπήσει έντεκα, ντύνονται όλοι ζεστά - ζεστά και πάνε στην εκκλησία ν' ακούσουν τη λειτουργία του Μπάχ, του Μότσαρτ, του Σούμπερτ - με χορωδίες, ορχήστρες και αρμόνια. Τα παιδιά κοιμούνται πολύ αργά (μεγάλη εξαίρεση) αγκαλιά με τα δώρα τους. Την άλλη μέρα θα έχει χήνα γεμιστή με πολλά ωραία συνοδευτικά και γλυκά.


Κι εγώ, στη σοφίτα μισούσα τον εαυτό μου κι όλο τον κόσμο. Είχα μία μπουκάλα κακό κονιάκ - μου χαλούσε το στομάχι άλλά γι' αυτό το έπινα. Έβαλα ραδιόφωνο: όλο τραγούδια χριστουγεννιάτικα. Ό άλλος σταθμός είχε εορταστική συναυλία. Είχα ένα δανεικό μαγνητόφωνο και είπα να την ηχογραφήσω. Πρωτόγονοι τρόποι: δεν είχε «έξοδο» το ραδιόφωνο - ηχογραφούσα με μικρόφωνο. Κάποια στιγμή (είχα ξεχάσει πώς ηχογραφούσα) ακούγοντας ένα κομμάτι, με πήραν τα κλάματα. Έχω ακόμα αυτή τη μαγνητοταινία - πάνω από τον Μότσαρτ ακούγονται λυγμοί.
Τελείωσε το μπουκάλι, ζαλίστηκα, με πήρε ο ύπνος ξημερώματα στον καναπέ. Ξύπνησα από έντονο κουδούνισμα. Ήταν έντεκα και μισή το πρωί. Ήμουν πιασμένος, παγωμένος, με ναυτία και πονοκέφαλο. Τα ρούχα είχαν κολλήσει επάνω μου. Το κουδούνισμα συνεχιζόταν επίμονο - ποιος διάβολος! Είδα κι απόειδα, άνοιξα. Στην πόρτα ένας σοβαρός καλοντυμένος κύριος, Γερμανός, άγνωστος. Μου συστήθηκε ευγενικά. Είπε πως είναι μακρινός συγγενής κάποιων γνωστών μου. «Μήπως θα είχα κέφι» - ρώτησε ο άγνωστος - «να τους τιμήσω με την παρουσία μου στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;»
Μουρμούρισα μερικές δικαιολογίες - ήμουν άρρωστος, άπλυτος, αξύριστος. Ό άγνωστος επέμενε: «Έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε; Εγώ θα σας περιμένω να ετοιμαστείτε». Ενδόμυχα μου έκανε καλό αυτή ή πρόσκληση. Ιδιαίτερα πού ήταν άνθρωποι άγνωστοι και θα ξέφευγα από τον παγιδευμένο χώρο μου. Ευχαρίστησα, ντύθηκα, φύγαμε.
Είχαν ένα πολύ ωραίο μικρό σπίτι με κήπο στα περίχωρα του Μονάχου. Στην είσοδο με υποδέχτηκε ένας πανέξυπνος χιονάνθρωπος. Μετά γνώρισα τους χιονογλύπτες: ένα κοριτσάκι εννέα, ένα αγοράκι επτά χρόνων - ξανθόμορφα σαν αγγελούδια του Βαυαρικού μπαρόκ. Και ή μητέρα συμπαθέστατη. 'Όσο για τη χήνα, απαράμιλλη σε γεύση και γλύκα. Έλιωνε στο στόμα. Και υπήρχαν τα πάντα: κόκκινο κρασί και κόκκινο λάχανο, πατάτες φούρνου και γλυκιά σάλτσα με βατόμουρα, δύο γλυκά, κονιάκ (καλό!), καφές. Τα παιδιά ανέβηκαν στα γόνατα μου και τους είπα ελληνικά παραμύθια. Τραγουδήσαμε μετά όλα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια: Από τον Ουρανό Ψηλά, Ξεφύτρωσε ένα Ρόδο, Ελάτε Ποιμένες - μέχρι το Έλατο και την Άγια Νύχτα.
Και το πιο όμορφο - το πιο συγκινητικό: Μου είχαν και δώρο! Ανοίξαμε τα πακέτα και, κάτω από το έλατο, υπήρχε και για μένα καρτούλα με το όνομά μου. Μέσα στο κουτί ένα κομψό πορτοφόλι από μαύρο δέρμα. (Απένταρε φοιτητή - τι θα έβαζες μέσα;)
Αργότερα, ανάψαμε το τζάκι, ψήσαμε κάστανα, ήπιαμε καφέ με κουλούρια και μπισκότα, είπαμε ανέκδοτα και αστεία. Ξαφνικά ένιωθα σπίτι μου. Τους ήξερα χρόνια - πιο δικοί από τους δικούς μου.
Κάποια στιγμή - από ευγένεια - είπα να φύγω. Μα, καθίστε - όχι, όχι! Τελικά ο πατέρας προσφέρθηκε να με πάει με το αυτοκίνητο. «Θα μου κάνει καλό», είπε «μία βόλτα στο κρύο». Τα παιδιά με φίλησαν σχεδόν με πάθος. Όταν φτάσαμε έξω από την πόρτα μου, δεν ήξερα πώς να τον ευχαριστήσω. Σκεπτόμουν το κρύο ακατάστατο δωμάτιο από το οποίο με είχε αποσπάσει και τρόμαζα. Πόσο γρήγορα πηγαίνεις από το κρύο στη ζέστη!
Άρχισα λοιπόν να του λεω πόσο σημαντική ήταν για μένα αυτή η μέρα, πόσο ευγνώμων είμαι - όταν με διέκοψε: «Δεν χρειάζεται», είπε, «να μ' ευχαριστήσετε. Εμείς αυτό το κάνουμε κάθε χρόνο. Έχουμε αναλάβει υποχρέωση να καλούμε έναν μοναχικό ή δυστυχισμένο. Φέτος μας έδωσαν το όνομά σας».
Πόσο γρήγορα πηγαίνεις από τη ζέστη στο κρύο. Το πορτοφολάκι βυθίστηκε μέσα στο χιόνι όπου το πέταξα. Κι άλλο κονιάκ δεν είχα στο δωμάτιο.


Ιστορία Τέταρτη
1963 - Οι Πατέρες .
Μία παρέα φίλοι, σκεπτόμαστε να κάνουμε Χριστούγεννα σε μοναστήρι. Κάποιος μας μιλάει για την Μονή Ιερουσαλήμ ψηλά στον Παρνασσό, πάνω από την Δαύλεια. Ωραία ιδέα λέμε και ξεκινάμε προπαραμονή. Ο ένας διαθέτει Ι.Χ. στριμωγνόμαστε και δρόμο.
Η αλήθεια είναι πως φύγαμε κομμάτι αργά. Ο ήλιος κόντευε να δύσει όταν φτάσαμε στην Δαύλεια - και όταν με το καλό σκαρφαλώσαμε τον απαίσιο λασπόδρομο ως την μονή είχε πέσει το σούρουπο. Μεγάλη ταλαιπωρία η λάσπη, πέντε φορές αναγκαστήκαμε να κατέβουμε και να σπρώξουμε το αυτοκίνητο που είχε κολλήσει.
 Όταν όμως είδαμε την μονή με τα καντήλια της να τρεμοσβύνουν στο σύθαμπο, αναγαλλιάσαμε. Ζέστη, φαγητό και κατάνυξη - να τι ζητούσαν τα παγωμένα σώματα και οι άπληστες ψυχές μας.
Αλίμονο! Η μεγάλη κεντρική πύλη, ίδια καστρόπορτα σε τείχος, ήταν θεόκλειστη. Κορνάρουμε. Μόνον η ηχώ απαντάει. Ξανακορνάρουμε. Τίποτα. Χτυπάμε την πόρτα. Καμία απόκριση. Φωνάζουμε. Σιωπή. Σηκώνουμε ολόκληρα αγκωνάρια και τα πετάμε στην μεταλλική πόρτα. Αντιβουίζει το βουνό, αλλά αντίδραση καμία.
Εν τω μεταξύ έχει νυχτώσει για τα καλά, κάνει άγριο κρύο και ο οδηγός μας αρνιέται να κατέβει νύχτα τον λασπόδρομο. 'Εχει δίκιο, δεν αστειεύονται οι γκρεμοί γύρω-γύρω. Κάτω έχει ψιλό παγωμένο χιόνι, πώς θα βγάλουμε την νύχτα; Δύο στο αυτοκίνητο, δύο ξάπλα στη γη αγκαλιασμένοι μέσα σε μία παλιοκουβέρτα, που βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ κι ένας να φυλάει τσίλιες μη μας ορμήξουν τίποτα λύκοι. Αλλαγή βάρδιας κάθε τόσο. Δεν κοιμήθηκε βέβαια κανένας.
Χαράματα, στις έξη ξαγρυπνισμένοι και παγωμένοι βλέπουμε να ανοίγει η βαριά σιδερόπορτα. Βγαίνει ένας καλόγερος καβάλα σε μουλάρι. Αγανακτισμένοι τον περικυκλώνουμε - τόση φασαρία κάναμε, είναι δυνατόν να μην μας ακούσατε;
"Κάτι ακούσαμε", λεει ατάραχος ο καλόγερος, "αλλά δεν ξέραμε τι ήτανε. Κι εσείς ευλογημένοι, δεν φωνάζατε: 'Πατέρες! Πατέρες!' να καταλάβουμε πως ήσασταν καλοί Χριστιανοί, να σας ανοίξουμε;"
Πέρασαν χρόνια, η παρέα σκόρπισε. Αλλά όποτε συντυχαίνουμε ο ένας τον άλλον η προσφώνηση είναι δεδομένη: "Πατέρες! Πατέρες!"


Ιστορία Πέμπτη
1972 - Το δώρο της Πίπση.
Πρέπει τώρα να σας πω την ιστορία μιας γάτας. Δεν ήταν όμορφη, ούτε χαδιάρα. Ήταν ίσως η πιο άσκημη και άκομψη γάτα που έχω γνωρίσει. Μονοκόμματη και τραχιά σαν μπουλντόγκ. Δεν ήταν καν δική μου. Όμως μου έκανε ένα θαυμάσιο Χριστουγεννιάτικο δώρο.
Ζούσα τότε σε προάστιο της Αθήνας. Το σπίτι, μονοκατοικία παλιά και άβολη, ήταν απομονωμένο σε ένα ύψωμα. Πίσω του το δάσος. (Τώρα έχει γίνει πολυκατοικίες!) Το παλιό κτίσμα είχε μείνει καιρό ακατοίκητο. Ανήκε σε ένα γέροντα γιατρό, που ζούσε εκεί ολομόναχος. Είχε πεθάνει πάνω από ένα χρόνο. Πέρασε και άλλος καιρός μέχρι να συμφωνήσω με τους κληρονόμους για την ενοικίαση και να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.
Για αρκετούς μήνες, αφού μετακόμισα, έβλεπα μιά γριά και άσκημη γάτα που τριγύριζε συστηματικά το σπίτι. Βέβαια γάτες εκεί υπήρχαν πολλές - και οι δικές μου και οι τακτικές επισκέπτριες και οι περαστικές. 'Ομως αυτή ήταν αλλιώτικη. Ούτε πλησίαζε πολύ ούτε απομακρυνόταν. Βρισκόταν πάντα σε ίδια απόσταση από το σπίτι, σαν να ήταν δεμένη με ένα αόρατο σκοινί. Στηνόταν απέναντι και κοιτούσε συνεχώς τα παράθυρα, με μάτια κουρασμένα, κοκκινισμένα ενώ έβγαζε ένα χαμηλόφωνο μακρόσυρτο ήχο - κάτι ανάμεσα ουρλιαχτό και παράπονο.
Φερόταν σαν άγρια γάτα - αλλά δεν έμοιαζε άγρια. 'Οταν στηνότανε απέναντι στο παράθυρο, της άνοιγα να μπεί αλλά αυτή στεκόταν εκεί στην ίδια πάντα απόσταση. Αν πλησίαζα, οπισθοχωρούσε, χωρίς να τρομάζει και να εξαφανίζεται. 'Ετρωγε το φαγητό που της έδινα, με τον όρο ότι πάντα θα σεβόμουνα την προκαθορισμένη απόσταση. Αν στεκόμουν κοντά στο πιάτο, προτιμούσε να μείνει νηστική.
Το αίνιγμα λύθηκε όταν μίλησα με την κόρη του παλιού ιδιοκτήτη. 'Ηταν η γάτα του! Η μοναδική του συντροφιά! Την έλεγαν Πίπση κι ο γέροντας την υπεραγαπούσε. Μόνο που την είχε τόσα χρόνια, που κανείς δεν φανταζόταν ότι ζούσε ακόμα. Πρέπει να ήταν πάνω από δεκαπέντε χρόνων - υπέργρια. 'Οταν πέθανε ο γιατρός, δεν την βρήκαν στο σπίτι. Το κλείδωσαν - κι ούτε που την σκέφτηκαν. Κι εκείνη, πήρε τα βουνά και έγινε άγρια.
Δηλαδή, το σπίτι που έμενα, ήταν το δικό της! 'Εκανα ότι μπορούσα να την πείσω να επιστρέψει - μάταια. Δεν εμπιστευόταν κανένα. Η χαϊδεμένη και καλομαθημένη, που γριά βρέθηκε στο δρόμο, επέζησε - αλλά δεν πίστευε πιά σε τίποτα.
Μέχρι που ήρθαν Χριστούγεννα, παραμονές και ξαφνικά ακούω ένα άλλο νιάου και βλέπω την Πίπση με την μύτη κολλημένη στο τζάμι. Ανοίγω το παράθυρο και - δεν πιστεύω τα μάτια μου - μπαίνει στο σπίτι. Πρώτη φορά μπαίνει στο σπίτι, μυρίζει δεξιά-αριστερά με μεγάλη προσοχή, ψάχνει - και τελικά έρχεται εκεί που καθόμουνα, νιαουρίζει παρακλητικά και πηδάει στην αγκαλιά μου. Η Πίπση - που τηρούσε πάντα την απόσταση ασφαλείας, τα τρία μέτρα!
Είχε έρθει για να γεννήσει. Μέσα στην αγκαλιά μου πάλευε τρεις ώρες και έκανε τέσσερα μικρά γούνινα. Κάθισε δύο μήνες στο σπίτι, τα μεγάλωσε, τα ανάθρεψε - και μία μέρα τα πήρε και εξαφανίστηκαν. Δεν την ξαναείδαμε ποτέ. Ούτε αυτά.
Δεν τα πήρε όλα όμως. Έμεινε ένα, το γλυκύτερο, που αργότερα έγινε η γάτα της ζωής μου. Το καλλίτερο Χριστουγεννιάτικο Δώρο.


Ιστορία έκτη
1973 - Λιγότερα!
Νοέμβριος μετά το Πολυτεχνείο. Ο πιο μουντός και άχαρος των τελευταίων χρόνων. Τόσο σκοτάδι που σχεδόν δεν ξημερώνει. Η σκιά της ηρωικής αλλά μάταιης (έτσι φαινόταν τότε) εξέγερσης, η σκιά μίας νέας πιο στυγνής δικτατορίας, η σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πέφτουν επάλληλες και πνίγουν κάθε φως.
Ετοιμάζω την χριστουγεννιάτικη κάρτα της εταιρίας - και ξαφνικά έχω μία διαφορετική ιδέα. Αντί για εορταστική κάρτα (τι να γιορτάσει κανείς!) γράφω ένα απλό κείμενο - και το τυπώνουμε μαύρο σε άσπρο φόντο - χωρίς χρώματα και έλατα. Η κάρτα εκτυπώνεται σε τρεις χιλιάδες αντίτυπα, ταχυδρομείται και εκεί γίνεται το απροσδόκητο. Κατακλυζόμαστε από γράμματα, από τηλεφωνήματα, από επισκέψεις. Θέλουν κι άλλες κάρτες. Μέσα σε ένα μήνα  ανατυπώνουμε τρεις φορές.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ


Χρόνια πολλά καλή χρονιά με υγεία αγάπη και καλή πρόοδο.












 


ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Ο Δήμος Ηρακλείου,  θέλοντας να συμβάλει στη δημιουργία  εορταστικού κλίματος κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Οι φετινές εκδηλώσεις «Χριστούγεννα 2015 - Πρωτοχρονιά 2016» αναπτύσσονται στην Πλατεία Ελευθερίας, στον Θεατρικό Σταθμό, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στις πλατείες των Δημοτικών και Κοινοτικών Διαμερισμάτων της πόλης μας και συνδιοργανώνονται με τηνΔΗ.Κ.Ε.Η.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με Ελεύθερη Είσοδο στο κοινό.
Παράλληλα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων και τον στολισμό των κεντρικών δρόμων, δημιουργούμε στην Πλατεία Ελευθερίας ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό (με 32 Ξύλινα Σπιτάκια), όπου επαγγελματίες της πόλης θα πωλούν ζαχαρωτά και είδη Χριστουγεννιάτικων δώρων ενώ θα προσφέρουμε και ένα τραινάκι με ελεύθερη είσοδο στα παιδιά.
Στην πλατεία Ελευθερίας  θα στολίσουμε ένα καράβι,  ενώ στο «Εργαστήρι του Αη Βασίλη» (δίπλα στο κιόσκι της μουσικής) θα γίνονται καθημερινά δραστηριότητες από εθελοντές εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού, κεραμίστριες και εικαστικοί σε κατασκευές πηλού, ζωγραφική σε ξύλο, χαρτί και φελλό, παραμυθάδες σε απαγγελία παραμυθιών, FacePaintingγια τα παιδιά, και άλλες εκδηλώσεις.

Στους κεντρικούς δρόμους τοποθετούμε δίκτυο ηχητικών μεγαφώνων όπου θα εκπέμπονται ευχετήρια μηνύματα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και Χριστουγεννιάτικη Εορταστική Μουσική.
Για τα Δημοτικά Διαμερίσματα, οργανώνουμε το «Καραβάνι της χαράς», όπου με δύο πούλμαν μεταφέρουμε την Φιλαρμονική του Δήμου, Ξυλοπόδαρους και Αη Βασίληδες με δώρα, και διάφορα καλλιτεχνικά γκρουπ μεταδίδοντας το εορταστικό κλίμα στις Πλατείες των Διαμερισμάτων μας.

Για τις κεντρικές εκδηλώσεις απευθυνθήκαμε σε ντόπια καλλιτεχνικά σχήματα και δέχθηκαν να συμμετέχουν όλα αφιλοκερδώς, προσφέροντας τις παραστάσεις τους Δωρεάν στους Δημότες μας.
Εκτός από τους καλλιτέχνες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πολλοί  εθελοντές Ηρακλειώτες και Επιχειρήσεις με προϊόντα (σοκολάτες, είδη ζωγραφικής, παιχνίδια στολίδια κ.α.).
Με το προτεινόμενο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, στοχεύουμε στην δημιουργία εορταστικού κλίματος στην πόλη αλλά και σε όλα τα Δημοτικά μας Διαμερίσματα. 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  ΔΕΥΤΕΡΑ  14‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα,  20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ  με την  ΜΙΚΤΗ  ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Στο πιάνο: Νίκος Κοκκίνης Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιάννης Κιαγιαδάκης 



 ΤΕΤΑΡΤΗ   16‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓ.  ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα,  20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ του ΩΔΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 με τίτλο:  «2015 Νότες Χριστουγεννιάτικες»  Συμμετέχουν σε ομαδικές και ατομικές εμφανίσεις οι σπουδαστές των  τάξεων:  Κιθάρας: Ειρήνης Σόφτση – Ελευθερίας Φραγκιαδάκη  Φλάουτου:   Μαρίνας  Δεληγιαννάκη Πιάνου:  Χάρη Βενέρη – Τζένης Γεωργιακάκη – Αργυρούς  Δοκιμάκη –      Νίκου Κοκκίνη  Βιολιού: Άγκρον Νταλίπι Αρμονίου: Λεωνίδα Πεπονάκη Τραγουδιού: Γιάννη Ιδομενέως Συμμετέχουν Επίσης:  Το σύνολο Αρμονίων του Ωδείου, Υπεύθυνος:  Λεωνίδας  Πεπονάκης Η Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου, Υπεύθυνος:  Άγκρον Νταλίπι Η Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου, Διεύθυνση: Γιάννης Ιδομενέως Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χάρης Βενέρης ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18‐12‐2015  
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  
Ώρα,  20:30  Είσοδος  Ελεύθερη
 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Tο   Μουσικό Σύνολο  «ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ»  παρουσιάζει μια μουσικοποιητική  βραδιά με τίτλο  «Ταξίδι στην υδρόγειο των ήχων»  Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μίνως Σωμαράκης


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18‐12‐2015  ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ  
Ώρα, 18:30‐19:00  Ώρα, 19:00‐20:00  Ώρα, 20:00‐20:45  Ώρα, 20:45‐21:00  ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ   ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΙΟΥ  

1. Παραδοσιακή Μουσική από τα παιδιά ‐ εφήβους μουσικούς Μανώλη  Πετράκη, Χάρη Καστελλάκη, Γιώργο Φαρσαράκη και Γιώργο Βελιδάκη.   2. Κρητική βραδιά με τον ΧΑΣΟΥΡΑΚΗ ΑΝΔΡΕΑ στη λύρα και τους συνεργάτες του: ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟ λαούτο, ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΜΑΝΟΛΗ κιθάρα,  ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΜΥΡΩΝ μπάσο και ΝΕΟΝΑΚΗ ΜΙΧΑΛΗ κρουστά. Χορεύει το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ «ΙΣΤΑΜΝΟΣ» 3. Σκοποί , τραγούδια, χοροί και ενδυμασίες της παλιάς Κρήτης, από το  ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΧΟΡΩΔΕΙΟΝ»  4. Εορταστικό Μουσικό Πρόγραμμα με τη φιλαρμονική του Δήμου  Ηρακλείου Υπό τη Διεύθυνση του αρχιμουσικού: Λεωνίδα Τζωρτζάκη  Ώρα, 21:00‐ 21:10  Ώρα, 21:10‐ 22:30  Είσοδος  Ελεύθερη  5. Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου καραβιού από τον Δήμαρχο  Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό  6.Συναυλία με τους:  Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση,                              Οδυσσέα Τσάκαλο & Βαγγέλη Μαρκαντώνη 
ΣΑΒΒΑΤΟ  19‐12‐2015  ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ   ΣΤΑΘΜΟΣ  
Ώρα,  19:30  Είσοδος  Ελεύθερη   
     ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ  ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ       
   
 «Στην αγκαλιά των αγγέλων»  Οι άγγελοι βρίσκονται παντού ανάμεσά μας... Ένα κάλεσμα μας αρκεί κι  εκείνοι είναι πάντα έτοιμοι να μας βοηθήσουν. Προσφέρουν την αγάπη του  Θεού απλόχερα και χωρίς αντάλλαγμα... Οι άγγελοι είναι θεραπευτές και   ξέρουν πολύ καλά να πολεμούν και να διώχνουν το φόβο...   Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού: Γεωργία Πουλιού Σκηνικά: Δήμητρα Μηλαθιανάκη Υπεύθυνη τμήματος: Νένα Καλογεροπούλου  

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 &  ΚΥΡΙΑΚΗ  20‐12‐2015  ΠΛΑΤΕΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 
Ώρα, 11:00  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΕΝΑ ΔΙΗΜΕΡΟ  ΠΑΡΤΥ  ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ  ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΚΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ  «Παιχνιδομαζέματα δωροσκορπίσματα Νο4»  
Για 4η χρονιά, το Love Radio Kρήτης 102,8 και το ξενοδοχείο   Astoria Capsis παιχνιδομαζεύουν.  Μια διήμερη γιορτή της δράσης θα λάβει χώρα με πολλές  εκδηλώσεις για τα  παιδιά και την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη συναυλία με το συγκρότημα  ΜELISSES.  Ώρα έναρξης συναυλίας: 19.00 



ΣΑΒΒΑΤΟ  19‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα, 20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ της  ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  Εορταστικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και τη  Σχολή της Φιλαρμονικής, που περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικους ύμνους,  γνωστές κλασσικές μελωδίες και μουσικές επιτυχίες του διεθνούς  ρεπερτορίου.  Διευθύνει ο αρχιμουσικός:  Λεωνίδας Τζωρτζάκης 

ΚΥΡΙΑΚΗ   20‐12‐2015  ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ   ΣΤΑΘΜΟΣ  
Ώρα,  20:30  Είσοδος  Ελεύθερη
 Ο Βαγγέλης Σαμαράκης και η   «Μουσική Συντροφιά» του,  σας προσκαλούν σε μια μουσικοποιητική βραδιά με τίτλο:  «Χωρίς Πινακίδες…»  Μια σειρά από νέα τραγούδια, που ψάχνουν την αγάπη του κοινού … Θα ακουστούν τραγούδια σε ποίηση – στίχους:  Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιάννη Μότσιο, Γιώργου Αγγελάκη, Γιάννη  Τσερεβελάκη, Γιώργου Συμεωνίδη & Βαγγέλη Σαμαράκη.  Μελοποίηση Ποιημάτων και Στίχων: Βαγγέλης Σαμαράκης  Τραγουδούν  Αριάδνη Καρέκου, Γιώργος Κριτσωτάκης  Μάνος Νικολουδάκης  Αθηνά Ξυλούρη, Kristina Eisenlöffel, &   Gabriel Roskos.  Μουσική Συντροφιά  Νίκος Ματζαπετάκης (μαντολίνο), Ελένη Δελιούση (βιολί), Αντώνης Νικολιδάκης (ακορντεόν), Γιάννης Καλομοίρης (μπουζούκι), Δημήτρης Μεϊδάνης (σαξόφωνο, φυσαρμόνικα), Νίκος Σκιαδάς (κρουστά), Γιώργος Πιτσούλης (μπάσο), Χρυσάνθη Γερογιαννάκη (cajon), Νίκος Μοσχονάς (κρουστά) και Βαγγέλης Σαμαράκης (πιάνο) Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Μουσική Σύνθεση: Βαγγέλης Σαμαράκης 


      ΚΥΡΙΑΚΗ   20‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα, 20:30  Είσοδος  Ελεύθερη
            ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ        
    
 παρουσιάζει το «ΕΝΤΕΧΝΟ ΩΔΕΙΟ» με τίτλο:                                   «Τα  Χριστούγεννα του Σκρούτζ»                
 Σκρούτζ: Φρατζεσκάκης  Κώστας                                           
 Πνεύματα: Ταβερναράκης  Δομήνικος                                        Αφήγηση: Κούτσικου Παρασκευή                                           
 Σολίστ‐Διεύθυνση χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου                             Υπεύθυνη ορχήστρα κιθάρας: Φραγκιαδάκη Ελευθερία                        Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλεξάκη Μαρία, Κουσαθανάς Ορέστης,  Παπουτσάκη Σοφία, Παπαδάκης Μάνος, Παγωμένος Νίκος,                Σπυριδάκης Μιχάλης, Ψαρουδάκη Κατερίνα.                                 Συμμετέχουν: Χορωδία   Ορχήστρα Κιθάρας και Οργανικό Σύνολο          Έντεχνου Ωδείου.

             ΔΕΥΤΕΡΑ  21‐12‐2015  ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ   ΣΤΑΘΜΟΣ  
      Ώρα,  18:00  Είσοδος  Ελεύθερη  
                   ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ            

Το «ΣΧΗΜΑ 7» παρουσιάζει τον  «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ»                         του MIGUEL De CΕRVANTES                                           σε μια διασκευή για παιδιά του Δημήτρη Αδάμη                              
Συντελεστές:  Θεατρική διασκευή: Δημήτρης Αδάμης  Σκηνοθεσία ‐ Γενική επιμέλεια: Κωσταντίνος Μεταξάκης  Βοηθός σκηνοθέτης: Σοφία Δερμιτζάκη Ηθοποιοί: Άρτεμις Γεωργαρά, Σοφία Δερμιτζάκη, Δημήτρης Κολοτούρος,   Κωσταντίνος Μεταξάκης, Ελένη Στρατάκη  Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Αδάμης Κοστούμια: Μαγικές Σβούρες

 ΔΕΥΤΕΡΑ  21‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα, 20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ  από τη Χορωδία «ΙΩΝΙΑ ΑΗΔΩΝ»
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λένα Χατζηγεωργίου 


ΤΡΙΤΗ   22‐12‐2015  ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  
Ώρα, 20:30  Είσοδος  Ελεύθερη  
ΣΥΝΑΥΛΙΑ  με το Μουσικό Σύνολο ‘’Vamos”  THE VAMOS ENSEMBLE  «Ταξίδι χωρίς σύνορα» 
Ένα μουσικό ταξίδι από τους Beatles και τον Kurt Weill στους Doors και τον  Bregovic, από τους Stranglers και τους Calexico στην Καραΐνδρου, από τον  Tiersen και τον Nino Rota στον Σαββόπουλο, ενώ για την περίοδο των εορτών  μια μικρή χριστουγεννιάτικη μουσική ιστορία μας ξυπνά μνήμες παιδικές …  Οι μουσικοί που συγκροτούν το μουσικό σύνολο Vamos είναι:  Εντμοντ Αλέξις – βιολί  Ραίς Τσουρά – βιολί  Tjarda Terpstra ‐ βιολί  Έλενα Ορμυλιώτου– βιολί  Κατερίνα Σαραντινού. – τσέλο  Θανάσης Παπαθανασίου – κόρνο  Τheo Kraaijvanger – ευφώνιο  Κώστας Κανέλλος – κλαρινέτο  Πρόδρομος Καραδελόγλου – μαντολίνο, κιθάρα, τραγούδι  Νίκος Φραγκιαδάκης ‐ πιάνο  Νίκος Σπανουδάκης –                       κρουστά  Κώστας Κεχράκος – κοντραμπάσο     Ενορχήστρωση:  Θανάσης Παπαθανασίου    Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Κεχράκος 

ΤΡΙΤΗ  22‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα, 20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ  του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου,  με τη συμμετοχή οργανικών και φωνητικών συνόλων.  Η ορχήστρα, η χορωδία και το παραδοσιακό σύνολο του Σχολείου               θα παρουσιάσουν ένα όμορφο πρόγραμμα, με μουσικές χριστουγεννιάτικες  και όχι μόνο.  Στη συναυλία θα συμμετάσχουν και απόφοιτοι παλαιότερων ετών,  δίνοντας  ένα συγκινητικό μελωδικό παρόν στο Σχολείο τους, ανασκοπώντας  δημιουργικά το παρελθόν και προδιαγράφοντας αισιόδοξα το μέλλον.  Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λίλυ Δάκα 


ΤΕΤΑΡΤΗ   23‐12‐2015  ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  
Ώρα, 19:00  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  Το «ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΡΦΕΣ»  
παρουσιάζει το  έργο   «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αntuan De Saint Exupery Σκηνοθεσία: Γιάννα Κεφάλα  Γεμάτος μηνύματα και συμβολισμούς    «ο Μικρός Πρίγκιπας» θα μας  ζεστάνει με όμορφα συναισθήματα αφού όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα μικρό  πρίγκιπα.   Παίζουν: Μαρία Μανιδάκη, Σίμος Χριστοδούλου, Γιάννα Κεφάλα,              Γιάννης Παραουλάκης, Γιάννης Πανταγιάς, Δομήνικος Ταβερναράκης. Η διασκευή και η σκηνοθεσία έγινε από τη Γιάννα Κεφάλα, τα σκηνικά από το Σίμο Χριστοδούλου, οι φωτισμοί και ο ήχος από τον Νίκο Αρετάκη, τα  κοστούμια από την Γιασμίν Τιμοτίγιεβιτς, οι χορογραφίες από τη Χαρά  Καράλη, ενώ ζωντανή  μουσική παίζει ο Γιάννης Παραουλάκης. 

ΤΕΤΑΡΤΗ   23‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα, 20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ  ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ   ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  
«Καλήν Εσπέρα Άρχοντες»  με κάλαντα από την Ελλάδα και τον κόσμο.  Στο πιάνο ο Νίκος Βλαζάκης  Διευθύνει η Λένα Χατζηγεωργίου  



ΠΕΜΠΤΗ   24‐12‐2015  ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ  ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα, 18:30‐19:00  Ώρα, 19:00‐19:45  Ώρα, 19:45‐21:00  Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες και  Κάλαντα  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ  ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,  «Η ΑΝΑΠΝΟΗ»   
Υπό την Δ/νση της Μαέστρου Εύας Θανάση    ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ               ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   Υπό την Δ/νση του Αρχιμουσικού  Λεωνίδα Τζωρτζάκη  ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ  ΚΑΣΤΡΟΥ  Διεύθυνση Ορχήστρας και Χορωδίας: Αντρέας Γιακουμάκης  


ΚΥΡΙΑΚΗ   27‐12‐2015  ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  
Ώρα, 17:30  Είσοδος  Ελεύθερη ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  Το «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ» παρουσιάζει την "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"                   του Κάρολου Ντίκενς Θεατρική Διασκευή‐Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής Μουσική επιμέλεια: Ειρήνη Κουτσάκη Τεχνικός Σκηνής: Ηλίας Σταρράς Παίζουν: Αντώνης Διαμαντής, Ειρήνη Κουτσάκη,  Βαγγέλης Μπουμπάκης  

ΚΥΡΙΑΚΗ   27‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα,  20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ  ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ  ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»  Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρία Παπαγιαννάκη  

ΔΕΥΤΕΡΑ   28‐12‐2015  ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  
Ώρα, 20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ»  Συμμετέχουν: Στέλλα Βουτουφιανάκη, Γκίκας Μιχαήλος,  Γιώργος  Γεωργιάδης, Ντιάνα Τσιλίδη και Κωστάντη Στρατάκη  Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κατερίνα Τσαγκαράκη  

ΔΕΥΤΕΡΑ   28‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα,  20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ   Η Ορχήστρα και οι χορωδίες του   ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ παρουσιάζουν  γιορτινή μουσική με τίτλο: «Christmas Concert from classical to modern»  Λαμβάνουν μέρος:                                  Youth Orchestra, Junior Χορωδία, Παιδική Χορωδία,                 Νεανική Χορωδία. Διεύθυνση χορωδιών: Άρης Σφακιανάκης  Διεύθυνση ορχήστρας: Μπάμπης Παλιός Εξάρχων ορχήστρας: Μιχάλης Σπυριδάκης Μουσική επιμέλεια: Μαρίνα‐Μαρία Μπιλμέζη  

ΤΡΙΤΗ  29‐12‐2015  ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  
Ώρα, 18:00  Είσοδος  Ελεύθερη  
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ‐ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ από την «ΟΜΑΔΑ ΚΛΩΣΤΗΔΟΝ»    «Η Μιράντα Τσοκοσλούρπ και τα  Μαγικά  Μπισκότα»  Παίζουν: Ελεάννα Δασκαλάκη, Κατερίνα Κόμη, Μαρία Καρκανάκη 

ΤΡΙΤΗ  29‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα,  20:30  Είσοδος  Ελεύθερη  
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ «Χριστούγεννα, Χριστούγεννα ψάλλουν   τα παιδιά»  Συμμετέχουν οι χορωδίες:     ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΛΙΩΝ (Σύλλογος Γυναικών Μαλίων ΕΣΤΙΑ)   ΠΑΙΔΙΚΗ – ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΛΙΩΝ   ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ  Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αναγνωστάκης  

ΤΕΤΑΡΤΗ  30‐12‐2015  ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 
 Ώρα, 18:00  Είσοδος  Ελεύθερη  
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ Ο Κουκλοθίασος ΚΟΥ‐ΚΛΟ παρουσιάζει την παράσταση για παιδιά  «Ο ψαροτρομάρας»  Συγγραφέας: Φρόσω Χατόγλου Σκηνοθεσία: Ηλίας Αναγνωστάκης Παίζουν οι: Αναγνωστάκης Γιώργος, Ειρήνη Σταυρουλάκη,  Φραγγιαδούλης Αλέξανδρος.  

ΤΕΤΑΡΤΗ  30‐12‐2015  ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ  
Ώρα,  20:30  Είσοδος  Ελεύθερη 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ "30 χρόνια, τραγούδια φωτεινά"  Η Παιδική & Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου, συμπληρώνει φέτος τα  30 της χρόνια και παρουσιάζει την Εορταστική της Συναυλία,  μαζί με τους σολίστες που υπήρξαν μέλη της:  Αμάντα Κριτσωτάκη, Βαγγέλης Αγγελάκης, Θεανώ Παπαδάκη Ισίδωρος Παπαδάκης, Κατερίνα Δοξαστάκη, Μαρία Κριτσωτάκη Μαρία Περτσελάκη, Μυρτώ Γεωργιάδου  Πιάνο: Νίκος Κοκκίνης Διεύθυνση: Γιάννης Ιδομενέως 

ΠΕΜΠΤΗ  31‐12‐2015  Ώρα, 11:00  ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  
Ώρα, 19:00 ‐20:00  Ώρα, 20:00‐21:00  Ώρα, 21:00‐23.30  Ώρα, 23:30‐23:59  Ώρα,  23:59  Ώρα,  00:01  Είσοδος  ελεύθερη  ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα από την  ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  στους κεντρικούς δρόμους και στο «Σταυρό» της πόλης  1. Συναυλία με το Μουσικό Σχήμα «ΕΡΑΝ» Παραδοσιακά ‐ Έντεχνα και  δικές τους συνθέσεις.Συμμετέχουν: Νεκτάριος Παχιαδάκης,  λύρες – τραγούδι Κυβέλη    Σεργίου, τραγούδι ‐ κρουστά  Αντώνης Μανουσάκης,  λαούτο,    μπουλγαρί, θιαμπόλι, μαντολίνο   & τραγούδι, Μηνάς   Παιγνιωτάκης,  κρουστά. 2. Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: ‘’ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ  ΠΑΤΕΙ’’  από τις Σχολές «ΜΑΥΡΟΚΩΣΤΑ»  3. Έντεχνα Ελληνικά και Λαϊκά τραγούδια από την ορχήστρα του           Γιάννη Λυδάκη και της Εμμανουέλλας Μανιδάκη  4. Εορταστικό Μουσικό Πρόγραμμα με την  ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  5. Αντίστροφη μέτρηση σε γιγαντοοθόνη για το ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ  ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016  6. Πλούσιο πρόγραμμα ΡΙΨΗΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  01‐01‐2016  ΑΙΘΟΥΣΑ  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»  
του Δημαρχείου  Ώρα, 12:00  Είσοδος  ελεύθερη  
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ  Ευχές Δήμαρχου, Δημοτικών Συμβούλων,  Αρχών της Πόλης και Δημοτών.  
                                                           Συμμετέχει η                                                         ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ