ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΧΙ... ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα παιδιά μας φοιτούν στα δημοτικά σχολεία που στεγάζονται στην περιοχή της Ακαδημίας και βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια σε μια συνεχή αναστάτωση εξαιτίας των κινήσεων που γίνονται από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να εγκαταστήσουν κεραίες σε κτίρια πλησίον των σχολείων μας, αψηφώντας τους μεγάλους κινδύνους που αυτές οι κεραίες εγκυμονούν για τα παιδιά μας.

Με τις κινήσεις που έχουν γίνει με πρωτοβουλίες γονέων στο παρελθόν έχουμε καταφέρει να έχουν ξηλωθεί ήδη πλήθος κεραιών που είχαν εγκατασταθεί παράνομα στην περιοχή μας προς προσπορισμό μεγάλων εσόδων των ιδιοκτητών που τις φιλοξενούσαν.


Πρόσφατα η συλλογική μας αντίδραση οδήγησε στη μη ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης διαδικασίας νόμιμης εγκατάστασης κεραίας στην αρχή της λεωφόρου Κνωσού από γνωστή ελληνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο μαθαίνουμε ότι η εταιρία αυτή σχεδιάζει και μεθοδεύει εκ νέου την εγκατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή ενός σταθμού βάσης χωρίς την προγενέστερη λήψη των σχετικών αδειών για να πετύχει την μέγιστη κάλυψη που διαφημίζει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η πρόθεση αυτή της εταιρίας πραγματικά μας προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση με δεδομένες τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αλλά και τις απόψεις ειδικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.


Επιγραμματικά αναφέρουμε:
1)Την κατάταξη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους πιθανά καρκινογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β) από την Διεθνή Επιτροπή για την έρευνα του καρκίνου (IARC) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (τεύχος ν. 208/31 Μαίου 2011) (http://terrance.who.int/mediacentre/audio/pressbriefings.)
2)Την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Οι πιθανοί κίνδυνοι των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και οι επιδράσεις τους στο περιβάλλον» (27 Μαίου 2011) όπου προτείνεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, κυρίως των νέων ανθρώπων και των μικρών παιδιών που είναι πιο ευάλωτα (www.next-up.org/Newsoftheworld/2011.php).
3)Τις επιδημιολογικές έρευνες που καταδεικνύουν αύξηση κρουσμάτων καρκίνου για τους διαμένοντες έως και 400 μ. από κεραίες για τουλάχιστον 10 χρόνια (ενδεικτικά www. Tetrawatch.net, Wolf R, Wolf D (April 2004) Increased incidence of cancer near a cell-phone transmitter station, International Journal of Cancer Prevention 1).
4) Την αποδεδειγμένη -τόσο επιδημιολογικά στον άνθρωπο όσο και με πειράματα σε κύτταρά του και σε ζώα- σύνδεση της έκθεσης των ανθρώπων στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες των κεραιών βάσης με την θραύση του DNA και με την συνεπαγόμενη πρόκληση καρκινογενέσεων και με πληθώρα άλλων ασθενειών (http://.biology.upatras.gr/cgeorgiou, http;//kyttariki.biol.uoa.gr).
5) Την επιστημονική γνώση ότι «τα παιδιά που δέχονται την αυξημένη δόση ακτινοβολίας που υπάρχει έως τα 300 μέτρα από την κεραία: α) απορροφούν μεγαλύτερη δόση από τους ενήλικους, β) έχουν αυξημένο ρυθμό πολλαπλασιασμού των κυττάρων ώστε μεγαλύτερη πιθανότητα βλάβης, γ) έχουν λεπτότερο κρανίο και οι μελέτες δείχνουν μεγαλύτερη απορρόφηση ακτινοβολίας, δ) δεν έχει ωριμάσει το ανοσολογικό τους σύστημα, ε) έχουν σταδιακή ωρίμανση του κεντρικού συστήματος” (Στυλιανός Ζηνέλης, MD, BA Μέλος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, http://.dsi/antennas).

Παρά τα παραπάνω, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εμμένουν στην τοποθέτηση κεραιών ακόμα και δίπλα σε χώρους συνάθροισης ευπαθών ομάδων και δυστυχώς πολλοί ιδιοκτήτες πολυκατοικιών το επιτρέπουν, προτάσσοντας το οικονομικό συμφέρον τους.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ 
ότι, με την ιδιότητα των γονέων και των διδασκόντων των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων που βρίσκονται πλησίον του σχεδιαζόμενου σταθμού βάσης, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση του αρνούμενοι να καταστούν τα παιδιά μας πειραματόζωα.

Ούτε τα οικονομικά συμφέροντα, ούτε το «αγαθό της επικοινωνίας» πρέπει να υπερτερήσουν εις βάρος της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας.

Την παρούσα ανακοίνωση υπογράφουν:

Τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων :
Του 53ου και 54ου Δημοτικού σχολείων, του 3ου Ειδικού Σχολείου και των γονέων του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου (που στεγάζονται στο κτίριο Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου)
Του 17ου Δημοτικού σχολείου
Του 7ου Δημοτικού σχολείου
των 25ου και 34ο Νηπιαγωγείων Ηρακλείου




ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ