ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Η περίοδος των διακοπών προκαλεί σε μικρούς και μεγάλους ενθουσιασμό αλλά και προσδοκίες. Οι μικροί ήρωες της κάθε οικογένειας λαχταρούν να είναι ξένοιαστοι, να μην έχουν διάβασμα και γράψιμο, να μην χρειάζεται να πάνε νωρίς για ύπνο, να κοιμούνται περισσότερο το πρωί, να έχουν ελεύθερο χρόνο για να τον αξιοποιήσουν «όπως θέλουν».


Οι διακοπές των Χριστουγέννων προσφέρουν τη δυνατότητα στα μέλη της κάθε οικογένειας να βρεθούν όλοι μαζί και για περισσότερο χρόνο. Τα παιδιά απολαμβάνουν τη γονική παρουσία και φροντίδα χωρίς χρονικούς περιορισμούς και πρέπει για τη μελέτη και άλλα καθημερινά καθήκοντα. Η περίοδος αυτή των Χριστουγέννων δίνει την ευκαιρία σε πολλούς γονείς να συζητήσουν μαζί με τα παιδιά τους, να αναφέρουν τα επιτεύγματα της χρονιάς που φεύγει, να ακουστεί το «μπράβο» και να καλωσορίσουν όλοι μαζί τις προκλήσεις και τους στόχους που φέρνει ο καινούριος χρόνος.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων όμως, τελείωσαν. Παιδιά και ενήλικες καλούμαστε να γυρίσουμε στην «κανονική» ζωή των υποχρεώσεων.Ως επί το πλείστον τα παιδιά αντιστέκονται στο να επιστρέψουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους και συχνά βιώνουν μεγάλη απογοήτευση. Οι γονείς όμως, είναι καλό να μην απογοητεύεστε περισσότερο από τα παιδιά και τη συμπεριφορά τους. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει λύπη λόγω του τέλους των διακοπών. Δίνοντας έμφαση στα θετικά και δείχνοντας στα παιδιά ότι τα σέβεστε και τα κατανοείτε, δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για την ομαλή προσαρμογή τους.


Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Ρουτίνα: 2-3 μέρες πριν την λήξη των διακοπών είναι καλό να συζητήσετε με το παιδί σας ότι ανοίγουν τα σχολεία. Μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπολήσει τις όμορφες στιγμές που πέρασε, δίνοντας βέβαια έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνει σχολείο, να μαθαίνει καινούρια πράγματα, να είναι παρέα με τους φίλους του. Εάν δυσανασχετήσει, δείξτε κατανόηση, θα το εκτιμήσει! Είναι προτιμότερο αυτές τις μέρες να ξυπνάει νωρίς το πρωί (κοντά στην ώρα που θα ξυπνά για το σχολείο) και να κοιμάται νωρίς το βράδυ για να ξεκουράζεται. Παραμείνετε σταθεροί σε πείσματα και γκρίνιες χωρίς όμως να είστε τιμωρητικοί.

Επαναφέρετε την κανονική ώρα των γευμάτων και φροντίστε να υπάρχει ισορροπία στη διατροφή του. Όλοι μας τις μέρες των Χριστουγέννων τρώμε περισσότερο και ενδεχομένως τροφές που δεν μας ωφελούν και τόσο. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία είναι καλό να υιοθετήσετε την τυπικά- κανονική ώρα των γευμάτων, τα είδη των κατάλληλων τροφίμων αλλά και την ποσότητα αυτών.


Είναι ωφέλιμο να αγοράσετε βιβλία με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που να ανταποκρίνονται στο μαθησιακό προφίλ αλλά και επίπεδο του παιδιού σας και να κάνετε μια μικρή επανάληψη των όσων έχει διδαχθεί τους προηγούμενους μήνες. Διαθέστε χρόνο! Μην το κάνετε για να εξετάσετε τις γνώσεις του αλλά για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στη σχολική πραγματικότητα. Είναι καλό να επικοινωνήσετε στο παιδί σας την θετικότητα των ενασχολήσεών του, καθημερινά. Όσο κουραστικές και απαιτητικές και να φαντάζουν, είναι προτιμότερο το παιδί να γκρινιάζει επειδή «κουράζεται» παρά να βαριέται και να αποσύρεται. Η άθληση, οι πολεμικές τέχνες, οι εξωσχολικές- εκπαιδευτικές αλλά και ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες ωφελούν. Όλα όμως με μέτρο.


Όσο έχουν χαλαρώσει τα παιδιά άλλο τόσο έχετε χαλαρώσει και εσείς. Μην αφήσετε την πραγματικότητα να σας αγχώσει. Φροντίστε μαζί με το παιδί σας, μερικές μέρες πριν την έναρξη των σχολείων, να έχει έτοιμα τα είδη ένδυσης και υπόδησης που θα χρειαστεί τις πρώτες μέρες, η βιβλιοθήκη του να είναι τακτοποιημένη και το δωμάτιό του καθαρό, η σχολική του τσάντα να είναι έτοιμη και να έχει κάνει τις σχολικές του υποχρεώσεις. Μην περιμένετε το τελευταίο απόγευμα.

Αλληλεπιδράστε με το παιδί σας και ακούστε το. Αξίζει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της προσφοράς του σχολείου τόσο για τη θέσπιση και την κατάκτηση στόχων όσο και για την ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού για μια λειτουργική ενήλικη ζωή.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν λειτουργούν:

   - Τα Σάββατα και τις Κυριακές

   - Την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή)

   - Την 17η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση σε όλα τα σχολεία μέσα στο πρωινό ωράριο εργασίας, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.

   - Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων)

   - Την 30ή Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Σε περίπτωση που η 30ή Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή τις δύο πρώτες ώρες και το θέμα του εκκλησιασμού ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού.

   - Την Καθαρή Δευτέρα

   - Την 25 Μαρτίου (εθνική εορτή)

   - Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα)

   - Την 1η Μαΐου

   - Την εορτή του Αγίου Πνεύματος

   - Από 22 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές)

   - Την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και της τοπικής εθνικής εορτής

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Η μετάβαση μαθητών σε μικρή απόσταση από το σχολείο, πεζή ή με μεταφορικό μέσο, εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου. ΄Ολες οι τάξεις δύνανται να πραγματοποιήσουν Σχολικό περίπατο. 
Οι Περίπατοι είναι ( 7 ) συνολικά στη διάρκεια του διδακτικού έτους και δεν πραγματοποιούνται περισσότεροι από ένας ( 1 ) ανά μήνα.



2.Τον Περίπατο αποφασίζει ο Σύλλογος των Διδασκόντων Καθηγητών σε συνεδρία του. Απαιτείται απαρτία στη λήψη της απόφασης και οι διδάσκοντες υποχρεούνται όλοι να συνοδεύσουν τους μαθητές, εκτός εάν η συμμετοχή κάποιου καθίσταται αδύνατη κατά την κρίση του Συλλόγου.  Κριτήριο για την επιλογή του τόπου προορισμού είναι η πολιτιστική ή περιβαλλοντική αξία του, καθώς και η ψυχαγωγία των μαθητών.

3. Σε μαθητή που απουσιάζει καταχωρίζονται όλες οι απουσίες του προγράμματος της συγκεκριμένης μέρας. Για τον περίπατο που γίνεται με μεταφορικό μέσο είναι υποχρεωτική η υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα. Σε περίπτωση που ο κηδεμόνας διαφωνεί οι απουσίες δεν καταχωρίζονται.
Η απόφαση του Συλλόγου για τη μετακίνηση κοινοποιείται στο Γραφείο Δ.Ε. που ανήκει το σχολείο και δεν απαιτείται έγκριση από τη Διεύθυνση Δ.Ε. 

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Σύμφωνα  με εγκύκλιο του Υπουργείο Μεταφορών, ορίζονται οι οδηγίες που πρέπει υποχρεωτικά να διέπουν τη διεξαγωγή σχολικών εκδρομών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ασφάλειας των σχολικών μεταφορών


1. Το όριο ταχύτητας των λεωφορείων που εξυπηρετούν σχολικές μεταφορές, είτε αυτά ανήκουν στην ιδιοκτησία των σχολείων είτε είναι μισθωμένα για το σκοπό αυτό, ορίζεται από το άρθρο 10 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 2696/99 όπως ισχύει) και δεν υπερβαίνει τα 80 χλμ. ανά ώρα για διαδρομές σε αυτοκινητόδρομους ενώ περιορίζεται σε 60 χλμ. ανά ώρα για το λοιπό οδικό δίκτυο (εκτός αστικών περιοχών).

2. Όλα τα λεωφορεία που εξυπηρετούν σχολικές μεταφορές θα πρέπει να διαθέτουν 
ζώνες ασφαλείας για όλους τους επιβάτες (Υ.Α. Α-ΟΙΚ.71368/6146) με την εξαίρεση των μισθωμένων αστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης, στα οποία, για τεχνικούς λόγους, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η υποχρέωση αυτή.


3. Για όλα τα μισθωμένα λεωφορεία Δ.Χ. που εξυπηρετούν σχολικές μεταφορές (κοινά- υπερυψωμένα-διώροφα) ισχύει η υποχρέωση ύπαρξης συνοδού (ή συνοδών) που ορίζεται για τα λεωφορεία ιδιοκτησίας των σχολείων (σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 5 της Υ.Α. Δ-16900/2550/1976). 
Μέριμνα του συνοδού είναι η αποτροπή συμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της σχολικής μεταφοράς.
Ειδικά για τα μισθωμένα διώροφα λεωφορεία τονίζεται ότι θα πρέπει να επιβαίνουν τουλάχιστον δύο συνοδοί εκ των οποίων τουλάχιστον ένας σε κάθε όροφο.

4. Οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων (ιδιωτικής χρήσης) δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το όριο ηλικίας των εξήντα πέντε (65) ετών, όπως ορίζεται στο άρθρο 8δ του Ν. 3185/2003..

5. Όλα τα λεωφορεία (δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης) που εξυπηρετούν σχολικές μεταφορές υπόκεινται υποχρεωτικά σε ετήσιο τεχνικό έλεγχο.

6. Όλα τα λεωφορεία (δημόσια ή ιδιωτικής χρήσης) που εξυπηρετούν σχολικές μεταφορές θα πρέπει να φέρουν στον εμπρόσθιο και οπίσθιο ανεμοθώρακα (παρμπρίζ) σχετική ευανάγνωστη πινακίδα (π.χ. ΣΧΟΛΙΚΟ).

ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ... ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ


Στο κέντρο του Ηρακλείου, στο χώρο της Παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας λειτουργούν  σήμερα τα 53ο και  54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. 
Στον ίδιο χώρο συστεγάζονται το 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο του 3ου Ειδικού σχολείου.



Στο κτίριο του σχολείου μας, όπου στεγαζόταν κάποτε η Παλιά Ακαδημία Κρήτης συνέχισαν να λειτουργούν τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία 
Ηρακλείου ως το 1996 οπότε καταργήθηκαν και από τότε λειτουργούν ως κοινά σχολεία, 53ο και 54ο Ηρακλείου.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΚΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ