ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΟΤΑΝ ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ

Tα σχολεία ξεκίνησαν και οι μικροί μαθητές έχουν ήδη πάρει τις θέσεις τους στα θρανία.
Μαζί τους, καμιά φορά, δεν κάθονται μόνον οι συμμαθητές τους, αλλά και κάποια μικρά ζωύφια, οι ψείρες, που προκαλούν φαγούρα στα παιδιά και εκνευρισμό στους γονείς.


Τι είναι οι ψείρες;
Οι ψείρες είναι παράσιτα που ζουν απομυζώντας αίμα από τον άνθρωπο. Κατά την απομύζηση αφήνουν τοξίνες στο δέρμα που όταν ευαισθητοποιήσουν το άτομο προκαλούν φαγούρα. Προτιμούν τις θέσεις πίσω από τα αφτιά. Η ψείρα μπορεί να ζήσει μακριά από τον άνθρωπο, στον περιβάλλοντα χώρο, περίπου 1-2 ημέρες.
Τι τρόποι θεραπείας υπάρχουν;
Υπάρχουν διάφορα αντιφθειρικά φάρμακα σε σαμπουάν2 ή και λοσιόν τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες. Μετά τη θεραπεία, τα κατεστραμμένα αβγά της ψείρας από άσπρα γίνονται καφέ, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν προσκολλημένα στις τρίχες. Το βρέξιμο των μαλλιών με διάλυμα ξιδιού (1:1 με νερό) και το χτένισμα με λεπτό χτένι βοηθάει στην απομάκρυνσή τους. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει περιγραφεί αντοχή της ψείρας στα αντιφθειρικά φάρμακα. Για αποφυγή αντοχής συνιστάται να μη χρησιμοποιείται το ίδιο αντιφθειρικό στο παιδί στο ίδιο εξάμηνο, αλλά να γίνονται εναλλαγές.
Επίσης, συνιστώνται μηχανικοί τρόποι απομάκρυνσης της ψείρας, όπως θερμαινόμενες ή ηλεκτρονικές βούρτσες, ή επάλειψη του τριχωτού κεφαλής με διάφορα έλαια που προκαλούν απόφραξη στους αναπνευστήρες της ψείρας και τους πόρους των αβγών, με αποτέλεσμα να... πεθαίνουν από ασφυξία.




10 συμβουλές για να ξεμπερδέψετε μια και καλή!

1. Είναι σημαντικό, παράλληλα με τη θεραπεία, να γίνεται και απολύμανση του χώρου.
Οι μαξιλαροθήκες, οι πετσέτες, τα σεντόνια, ό,τι δηλαδή έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά, πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό. Οι βούρτσες και οι χτένες να μπουν σε λεκάνη με ζεστό νερό. Θερμοκρασία νερού 55˚ C καταστρέφει την ώριμη ψείρα, τις νύμφες και τα αβγά σε 5 λεπτά. Τονίζεται ότι το στεγνό καθάρισμα (καθαριστήριο) δεν καταστρέφει την ψείρα.
2. Δεδομένου ότι η ώριμη ψείρα επιβιώνει μακριά από τον άνθρωπο 1-2 ημέρες, τα δε αβγά εκκολάπτονται σε 6-10 μέρες, τα λούτρινα κουκλάκια που έχει μαζί του το παιδί όταν κοιμάται και δεν πλένονται, να απομονώνονται σε πλαστική σακούλα για 12-14 ημέρες.
3. Βάλτε ηλεκτρική σκούπα και καθαρίστε το πάτωμα, τους καναπέδες, τα έπιπλα. Δεν υπάρχει λόγος να ψεκάσετε με τα κοινά εντομοκτόνα όλο το σπίτι, γιατί δεν μπορούν να σκοτώσουν τις ψείρες, και επιπλέον είναι επικίνδυνα για την υγεία της οικογένειάς σας αν τα εισπνεύσετε.
4. Αν έχετε παιδάκι κάτω των 2 ετών, μην κάνετε θεραπεία με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Απλώς απομακρύνετε τις ψείρες με τα χέρια.
5. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να κάνει θεραπεία όλη η οικογένεια για προληπτικούς λόγους, αλλά μόνο αν κάποιος εμφανίσει ψείρες. Επίσης, θεραπεία δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε τα κατοικίδιά σας.
6. Αν κάνετε θεραπεία στο παιδάκι σας, μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω από 3 φορές το ίδιο φάρμακο. Αν δείτε ότι δεν έχετε αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και έναν δερματολόγο.


7. Να ελέγχετε το παιδί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αν έχει ψείρες και να χτενίζεται με λεπτό χτενάκι. Επειδή η ψείρα αποφεύγει το φως και κινείται γρήγορα, συχνά είναι δύσκολο να την δούμε. Έτσι, συχνά βλέπουμε μόνο την κόνιδα, δηλαδή τα αβγά της προσκολλημένα στην τρίχα. Σημειώνεται ότι τόσο η ψείρα όσο και τα αβγά της για να ζήσουν χρειάζονται τη θερμοκρασία του σώματος. Επομένως, όταν η κόνιδα απέχει περισσότερο από μισό εκατοστό από το δέρμα του κεφαλιού, δεν είναι ζωντανή και δεν χρειάζεται θεραπεία. Αναφέρεται ότι δύο στα τρία παιδιά υποβάλλονται σε άσκοπες θεραπείες.
8. Να χρησιμοποιείτε προληπτικά απωθητικά της ψείρας. Είναι αιθέρια έλαια, μπαίνουν στα μαλλιά πίσω από τα αφτιά και δεν αφήνουν την ψείρα να προσκολληθεί στην τρίχα (γλιστράει).
9. Να διδάσκετε τα παιδιά σας πώς θα αποφύγουν να κολλήσουν ψείρες.
10. Να μην αναμειγνύετε διαφορετικά φάρμακα μεταξύ τους, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αλλεργία.

Της Βασιλικής Ξανθού, σε συνεργασία με την κα Τάλια Τσιβιτανίδου- Κάκουρου, παιδίατρο-παιδοδερματολόγο

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τι λέμε ανακύκλωση;

Ανακύκλωση είναι η δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιούμε αντικείμενα που ενώ μοιάζουν με άχρηστα και θα κατέληγαν στα σκουπίδια διατηρούν σημαντικό μέρος της αξίας τους. Ανακύκλωση, λοιπόν. Μια μαγική λεξούλα που κρύβει πλούτο μέσα της.


Ποια αντικείμενα ανακυκλώνουμε;

ΧΑΡΤΙ - ΓΥΑΛΙ - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ.

Γιατί ανακυκλώνουμε;

Γιατί τα καλά της ανακύκλωσης είναι πολλά. Να μερικά από τα καλά της. Είναι χρήσιμα υλικά. Δεν χάνουν την αξία τους. Πουλώντας τα κερδίζουμε χρήματα. Ξαναλυώνονται για να φτιαχτούν πάλι χαρτί, γυαλί, μέταλλο. Εξοικονομούμε επομένως πρώτες ύλες, ενέργεια, προστατεύουμε το περιβάλλον, δημιουργούμε νέες θέσεις δουλειάς στις βιομηχανίες. Βοηθάμε την οικονομία της πατρίδας μας.


Ποια είναι τα στάδια ανακύκλωσης του χαρτιού;

α) Πακέτα χαρτιού για ανακύκλωση. β) Ο χώρος στον οποίο ξεχωρίζεται το χαρτί. 3) Η μονάδα διαλογής χαρτιού. 4) Η μηχανική διαλογή.


Ποια είναι τα στάδια ανακύκλωσης του γυαλιού;

1) Σπασμένα γυαλιά. 2) Εργοστάσια παραγωγής γυαλιού.






Ποια είναι τα στάδια ανακύκλωσης του αλουμινίου;

1) Κέντρο ανακύκλωσης αλουμινένιων κουτιών. 2) Χυτήριο. Τα αλουμινένια κουτιά λυώνονται. 3) Το μέταλλο μπαίνει στη διαδικάσία της έλασης. 4) Καινούρια κουτιά. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε.


Τι έχουν πετύχει σχολεία που κάνουν ανακύκλωση;

Σχολεία με την πώληση ανακυκλωμένων υλικών συγκέντρωσαν χρήματα. Με αυτά αγόρασαν κομπιούτερ, φωτοτυπικά, μηχανήματα, δημιούργησαν δανειστική βιβλιοθήκη, πήγαν εκδρομή. Διοργάνωσαν διαγωνισμούς με βραβεία που αγοράστηκαν από τα χρήματα που συγκέντρωσαν από την πώληση ανακυκλωμένων υλικών.


Τι είναι οι πρώτες ύλες;

Το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο δεν φτάνουν στα χέρια μας σαν χαρτί, σαν γυαλί, σαν μέταλλο. Βγαίνουν από κάποια άλλα υλικά που τα λέμε πρώτες ύλες. Οι ύλες από τις οποίες δημιουργείτε το χαρτί, το γυαλί και το μέταλλο είναι α) για το χαρτί το ξύλο. β) Το γυαλί βγαίνει από την άσβεστο, την άμμο και την σόδα. γ) Το μέταλλο βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα της γης που το λέμε ορυκτό. Κάνοντας, λοιπόν ανακύκλωση εξοικονομούμε τις πρώτεε ύλες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ μπορούμε να πούμε ότι με την ανακύκλωση προστατεύουμε τον πλανήτη γη. α) Λιγότερες χωματερές. β) Λιγότερα σκουπίδια. γ) Λιγότερες μεταφορές, λιγότερο νέφος! δ) Λιγότερη ρύπανση από τις βιομηχανίες. ε) Λιγότερα μεταλλεία "πληγές" της φύσης.






Ποια υλικά ΔΕΝ μαζεύουμε;

Για το χαρτί: ΔΕΝ μαζεύουμε χάρτινες συσκευασίες από γάλα ή αναψυκτικά. Συσκευασίες σοκολάτας, τσιγάρων. Γιατί περιέχουν και άλλα υλικά.

Για το γυαλί: ΔΕΝ συγκεντρώνουμε τα μπουκάλια με τα καπάκια ή τα πώματα.

Για το αλουμίνιο: ΔΕΝ μαζεύουμε κουτιά από κονσέρβες φαγητού από γάλα, από καφέ, γιατί δεν είναι από αλουμίνιο.


Ποια υλικά μαζεύουμε;

Για το χαρτί: Μαζεύουμε τις εφημερίδες, τα παλαιά τετράδια, αφού βγάλουμε πρώτα το εξώφυλλο, τα παλαιά βιβλία, τα περιοδικά, τα χαρτόνια.


Για το γυαλί: Μαζεύουμε όλα τα μπουκάλια.

Για το αλουμίνιο: Μαζεύουμε τα αλουμινένια κουτιά των αναψυκτικών και μόνο αυτών που έχουν το σήμα της ανακύκλωσης. Επίσης, τα αλουμινένια κουτιά είναι πιο ελαφριά, δεν κολλάει μαγνήτης πάνω τους. Στα σιδερένια κολλάει.

Ας γίνει τρόπος ζωής η ανακύκλωση, γιατί το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας!!




Τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα εμείς;

Μειώστε τα απορρί΅΅ατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
Αποφεύγετε τις συσκευασίες ΅ιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;
Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε ΅ία πάνινη τσάντα ή ΅ία χάρτινη σακούλα.
Ανακυκλώστε! Πιέστε το Δήμο σας να ξεκινήσει προγρά΅΅ατα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασίων, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ).
Χρησιμοποιήστε επαναχρησι΅οποιού΅ενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε ΅ε αλουμινόχαρτο.
Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και ΅η το ρίχνετε στην αποχέτευση.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ