ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τα παιδιά αναπτύσσονται ομαλά μόνο αν έχουν τη δυνατότητα να κινούνται καθημερινά και να εκτονώνονται. Έτσι ασκούνται οι μύες, τονώνεται η καρδιά και η κυκλοφορία του αίματος και οξυγονώνονται τα κύτταρα του σώματος και του εγκεφάλου. Θα ήταν λάθος, λοιπόν, ως γονείς να θεωρείτε ότι επαρκεί μόνο το μάθημα της γυμναστικής στο σχολείο. Οι παιδίατροι και οι αθλητίατροι θεωρούν αναγκαίο να κινούνται τα παιδιά αυτής της ηλικίας καθημερινά για 20 λεπτά, μέχρι να λαχανιάσουν. 


Το μάθημα της γυμναστικής δεν εκπληρώνει ούτε στο μισό αυτή την ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν δυνατότητες εκτόνωσης και το απόγευμα. Τέτοιες ευκαιρίες προσφέρουν οι αθλητικοί σύλλογοι.
Οι περισσότεροι από αυτούς δέχονται παιδιά κάθε ηλικίας και διαμορφώνουν ανάλογα το πρόγραμμά τους, δίνοντας προτεραιότητα στο παιχνίδι. Έτσι, το παιδί μαθαίνει ταυτόχρονα να εντάσσεται στην ομάδα και να συμπεριφέρεται κοινωνικά.


Η άσκηση του σώματος βοηθά στη συγκέντρωση, την εξάσκηση της ισορροπίας και την επιδεξιότητα. Σε αυτή την ηλικία δεν παίζει ακόμη ρόλο η άσκηση της δύναμης και της γενικής κατάστασης του οργανισμού. 
Στα παιδιά, για παράδειγμα, δεν αρέσει ιδιαίτερα το τζόκινγκ. Δε θα χρειαστεί, όμως, και πολλή ώρα για να τα πείσετε να παίξουν κλέφτες και αστυνόμους.
Γι’ αυτό και ισχύει ένας βασικός κανόνας: Τα παιδιά της ηλικίας των 5-6 χρόνων μπορούν να κάνουν όλα τα είδη των σπορ που συμβαδίζουν με την ανάγκη τους να παίζουν. Ιδιαίτερα προσφέρονται τα παιχνίδια με την μπάλα.

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.


Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ