ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το Σχολικό Συγκρότημα ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ ήταν και είναι ένα από τα σπουδαιότερα  ιδρύματα τα οποία κοσμούν την πόλη του Ηρακλείου. Βρίσκεται  στην Ανατολική πλευρά του Ηρακλείου  πάνω  στο τείχος  και  συγκεκριμένα στο  προπύργιο  του κυρίου φρουρίου Αγίου  Δημητριόυ. 




Το ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ ονομάσθηκε έτσι από τον ιδρυτή  του  Ιατρό Αντώνιο  Γεωργίου  Καπετανάκη  ο οποίος άφησε  με διαθήκη 200.000 δραχμές σε  μετρητά  και όλη  του  την  περιουσία  για την ιδρυση και λειτουργία του ιδρύματος αυτού. Ο πλήρης  τίτλος  του ιδρύματος σήμερα είναι  Καπετανάκειο  ίδρυμα Αντωνίου και  Βικτωρίας  Καπετανάκη  διότι  και  η σύζυγός του Βικτωρία Καπετανάκη το γένος Λυσιμάχου Καλοκαιρινού, υιοθέτησε  την  επιθυμία του συζύγου της και δαπάνησε, από δικά της χρήματα 2.500.000 δραχμές και επί πλέον  κληροδότησε  μέρος  της ατομικής της περιουσίας στο ίδρυμα. 



Ο  αείμνηστος  Αντώνιος Καπετανάκης στη διαθήκη  του όριζε να ανεγερθεi και ναός στο ίδρυμα  επ' ονόματι  του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. 
Η ανέγερση του ναού άρχισε το 1936. Ο θάνατος της  Βικτωρίας Καπετανάκη το  1938  άφησε το ναό  ασυμπλήρωτο.  Μετά  από πολλές  περιπέτειες ολοκληρώθηκε  και   αποδόθηκε   στη  λατρεία.  Όμως  ποτέ   δεν  εκπληρώθηκε,  ο   όρος   του  δωρητή ο  οποίος  ήθελε  να   τοποθετηθούν εντός  του  ναού,  τα  οστά  τα δικά του  και  της αειμνήστου συζύγου   του.    Από   το   1951 ο  ναός ανήκει  στην ενορία της  Αναλήψεως του Σωτήρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ